Bănci și Asigurări

Băncile ţin banii la BNR, la dobândă de 6%, iar creditarea economiei frânează. Excedentul de lichiditate pe piaţa interbancară în august: aproape 23 mld. lei, medie zilnică. ROBOR la 3 luni a scăzut lent, la 6,40% în august, fiind peste IRCC din T3, de 5,94%

Băncile ţin banii la BNR, la dobândă de 6%, iar...

Autor: Claudia Medrega

11.09.2023, 17:45 393

Instrumentul de politică monetară relevant în România a devenit dobânda de 6% oferită de BNR băncilor la facilitatea de depozit, şi nu dobânda-cheie de 7%, în condiţiile excedentului mare de lichiditate din sistemul bancar  BNR a rămas în primele opt luni debitor net în raport cu băncile comerciale.

Piaţa interbancară avea la sfârşitul lunii august un excedent de lichiditate substanţial, de aproape 23 mld. lei, medie zilnică, rămânând astfel pe surplus în primele opt luni din acest an, aşa cum a şi închis anul 2022. La finalul primului semestru excedentul de lichiditate trecuse de 25 mld. lei, medie zilnică.

Totodată, în primele opt luni din acest an nu a fost nicio operaţiune repo, iar în iunie apare o sumă foarte mică în contul împru­muturilor de urgenţă ale băncilor la facilitatea de credit Lombard, de 5,1 mil. lei medie zilnică, reiese din datele Băncii Naţionale.

Suma depusă de bănci la BNR prin facilitatea de depozit a fost în luna august de peste 22,8 mld. lei, medie zilnică, sub nivelurile din lunile martie - iulie. Analizând evoluţia din primele opt luni din acest an vedem că în aprilie 2023, suma depusă de bănci la facilitatea de depozit urcase la maximul ultimului deceniu, de 30,7 mld. lei, după ce în martie era de 26 mld. lei, medie zilnică, în februarie de 20,9 mld. lei, iar în ianuarie 2023 ajunsese la 21,3 mld. lei. Valori mai ridicate ale depozitelor plasate de bănci la BNR prin această facilitate, cuprinse între 30,8 mld. lei şi 66 mld. lei, medie zilnică, au fost înregistrate în primul trimestru din anul 2012.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO