Bănci și Asigurări

Sistemul bancar revine pe excedent de lichiditate spre final de an după opt luni de deficite mari, surplusul ajungând la 5,5 mld. lei în noiembrie. Odată cu revenirea pieţei interbancare din nou pe excedent de lichiditate, BNR a redevenit în noiembrie 2022 debitor net în raport cu băncile comerciale

Sistemul bancar revine pe excedent de lichiditate spre...

Autor: Claudia Medrega

08.12.2022, 19:00 301

 ♦ Suma depusă de bănci la BNR prin facilitatea de depozit a depăşit în noiembrie 6,1 mld. lei, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape doi ani ♦ Finanţările de urgenţă Lombard luate de bănci de la BNR au scăzut în noiembrie la doar 694 mil. lei, medie zilnică, sub nivelurile din octombrie, de peste 3,8 mld. lei, şi din septembrie, de aproape 7,9 mld. lei.

Piaţa interbancară a revenit pe excedent de lichiditate în luna noiembrie din acest an, sur­plu­sul fiind de aproape 5,5 mld. lei, după opt luni consecutive de deficite mari, atât în primăvară şi vară, cât şi în primele două luni de toamnă piaţa fiind secată de lichiditate, după cum reiese din datele Băncii Naţionale.

Astfel, anul 2022 ar putea să se încheie cu excedent de lichiditate, aşa cum a şi început, surplusul din ianuarie 2022 fiind de 1,9 mld. lei, după ce în decembrie 2021 fusese deficit de circa 4,7 mld. lei.

Dacă pe parcursul anului 2021 au fost şi luni cu excedent şi luni cu deficit, cele mai frecvente fiind lunile cu surplus de lichiditate, în 2022 au persistat lunile cu secetă de lichiditate. În octombrie 2022, deficitul de lichiditate pe piaţa interbancară a fost de 4,3 mld. lei, medie zilnică, după ce în septembrie ajunsese la 7,4 mld. lei, iar în lunile de vară a atins niveluri mai ridicate, urcând în august la o medie zilnică de peste 11,9 mld. lei, în creştere faţă de 9,6 mld. lei în iulie, dar sub nivelul din iunie, de 13,5 mld. lei. Şi în lunile de primăvară din acest an piaţa interbancară a fost pe deficit de lichiditate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO