Bănci și Asigurări

Bancile trebuie sa puna mai multi bani deoparte pentru acoperirea riscului la creditele in valuta

Bancile trebuie sa puna mai multi bani deoparte pentru acoperirea riscului la creditele in valuta

Click pentru imaginea intreaga

26.03.2008, 17:13 18

Regulamentul BNR, publicat in Monitorul Oficial pe 26 februarie, prevede ca in termen de 30 de zile bancile trebuie sa actualizeze normele proprii si sa le prezinte Directiei de Supraveghere, pentru avizare. Pana cand BNR isi exprima un punct de vedere, bancile pot sa continue activitatea de creditare conform normelor actualizate.
"Modificarile sunt foarte usor de realizat. Practic, banca nu trebuie decat sa aduca nivelul de provizionare consemnat in norma la cel indicat de BNR", explica Mihai Bogza, presedintele Consiliului de Administratie al Bancpost si fost vice-guvernator al BNR. El spune ca la Bancpost noua forma a normei a trecut prin procedura de aprobare interna si a fost trimisa spre avizare.
BRD-SocGen face ultimii pasi pentru aprobarea interna a noii forme a normei de creditare pentru persoanele fizice, urmand sa o trimita spre avizare la BNR in cursul acestei saptamani. Intr-un stadiu similar se afla si UniCredit-Tiriac, care lucreaza in prezent pentru implementarea noii politici de provizionare, urmand sa trimita norma la BNR in viitorul apropiat.
La sedinta de la inceputul lunii februarie, Consiliul de Administratie al BNR a majorat cotele de provizionare pentru creditele acordate clientilor persoane fizice in alta valuta decat cea in care isi realizeaza veniturile. Astfel, pentru creditele standard (cu intarzieri la plata ratelor mai mici de 15 zile) bancile trebuie sa puna deoparte 7% din valoarea expunerii fata de client. La creditele "in observatie" cota de provizionare a urcat la 8%, iar pentru cele incluse in categoria "substandard" la 23%, respectiv la 53% pentru cele din clasa "indoielnic". In continuare, creditele trecute pe pierderi se provizioneaza cu 100%.
Bancile care nu trimit normele actualizate pana la expirarea termenului stabilit prin regulament risca sa intre sub interdictia de a mai oferi credite in valuta, a atentionat recent Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR.
BNR a recurs la majorarea provizioanelor la creditele in valuta, masura pe care o considera prudentiala, dupa ce acestea au ajuns la ritmuri record de crestere, de 74% (anualizat, in euro). Miscarea de apreciere agresiva a leului din prima parte a anului trecut, dar si mentinerea unui diferential consistent intre dobanzile la leu si cele afisate de banci la euro sau la franci elvetieni au stimulat cererea pentru credite in valuta, acestea redevenind preponderente in structura creditului neguvernamental.
Si populatia prefera acum sa se imprumute in valuta, astfel ca soldul creditelor in devize l-a depasit pe cel in lei din vara trecuta, iar dezechilibrul se adanceste in continuare.
In ianuarie, soldul creditelor contractate de populatie in euro ajunsese la 8,9 miliarde de euro, marcand mai mult decat o dublare fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In plus, statisticile BNR arata o crestere foarte rapida a creditelor contractate in devize altele decat euro - grosul fiind reprezentat de finantarile in franci elvetieni. Soldul a urcat la echivalentul a 1,9 mld. euro, de la 0,4 mld. euro, la inceputul lui 2007.

Pana unde creste dobanda BNR?
Consiliul de Administratie al BNR se reuneste astazi in a treia sedinta de politica monetara pe 2008, in contextul in care rata anuala a inflatiei a urcat in februarie la aproape 8%, in timp ce dobanda-cheie la lei se situeaza la 9% pe an. Analistii bancilor locale avanseaza asteptari moderate in privinta unei noi miscari a dobanzii, de la mentinerea nivelului actual sau o majorare minima de 0,25 puncte, pana la o crestere de jumatate de punct procentual, adica la 9,5%. Asteptarile analistilor straini vizeaza insa o crestere de-a dreptul agresiva pana la 10% sau chiar 11%. Toti gasesc argumente care sa le sustina previziunile. In acelasi timp, FMI vede necesara continuarea intaririi politicii monetare pe fondul inrautatirii asteptarilor inflationiste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO