Bănci și Asigurări

Băncile vor forţa creditarea în lei şi pentru firme, iar structura pe sectoare nu se va modifica. Totuşi creditarea populaţiei va rămâne de bază

Băncile vor forţa creditarea în lei şi pentru firme,...

Autor: Claudia Medrega

11.04.2016, 21:00 46

Băncile vor continua să se orienteze spre creditarea în lei, astfel că ponderea acestor îm­prumuturi va urca la aproa­pe 60% din total până în 2018, iar structura creditării pe sectoare se va menţine relativ constantă în următorii ani, împru­mu­turile acordate populaţiei urmând să aibă pon­derea cea mai ridicată, de 49%, conform stra­tegiilor celor mai mari bănci din sistem, centralizate de BNR.

Creditul în lei va urca în acest an până la 54% din total şi va continua trendul ascen­dent pentru ca în 2018 să ajungă la 59%. Ponderea împrumuturilor în euro şi în alte valute va continua să scadă până în 2018 la 39,3% şi respectiv 1,7% din total.

Principalele planuri ale băncilor pentru următorii ani vizează majorarea creditării sectorului real (la o rată medie anuală de 5,4% atât în cazul expunerilor faţă de populaţie (cu 5,3%), cât şi faţă de companii ne­financiare (cu 5,7%), precum şi intensi­fi­ca­rea ritmului de creditare a societăţilor nefinan­ciare spre finalul anului 2018. Prog­no­zele se bazează pe raportările planurilor de finanţare ale primelor opt bănci din sis­tem, care acoperă 73% din activele bancare, raportări transmise la banca centrală ca urmare a implementării unei recomandări a Comitetului European pentru Risc Sistemic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO