Bănci și Asigurări

BCR începe să piardă bancheri de corporate recrutaţi în ultima perioadă de la concurenţă

BCR începe să piardă bancheri de corporate recrutaţi...

Autor: Razvan Voican

31.07.2014, 00:04 3454

Victor Roşu, fost şef pe cash management în divizia de corporate banking a BCR, a părăsit cea mai mare bancă de pe piaţă după numai un an şi jumătate, fiind recrutat de concurenţii de la BRD pe poziţia de director pe global transaction banking.

El este unul dintre cel mai bine cotaţi experţi locali pe zona de plăţi şi cash management pentru companii, fiind format în cele mai performante „şcoli“ de corporate banking de pe piaţa românească - iniţial în fosta ABN Amro, apoi în fosta HVB, iar din 2007 până în 2012 în ING Bank, unde a avansat până la nivelul de director în divizia de corporate, head of banking services.

Nu este singurul bancher pe care BCR îl recrutase pentru întărirea serviciilor pentru companii, dar care a decis în ultima vreme să părăsească filiala locală a austriecilor de la Erste Group.

Andreea Pipernea, care fusese recrutată nu mai departe de anul trecut de la RBS pentru a construi în BCR o echipă specializată pe zona clienţilor mari din FMCG (fast moving consumer goods), farma şi servicii medicale, a plecat recent la Citibank, pe un post de conducere în divizia de corporate şi investment banking.

Americanii au renun­ţat anul trecut la businessul de retail, dar cel puţin până în prezent au dat semnale de menţinere a angajamentului local ca bancă de corporate.

Pipernea este un bancher format în fosta ABN Amro începând din 2000, rămânând şi după preluarea operaţiunilor locale de către RBS în 2006 şi până în 2013, când a fost atrasă de proiectul de reconstrucţie a diviziei de corporate a BCR.

Tot de la RBS fusese recrutată de BCR la începutul anului trecut Ana Maria Petrescu, un expert în domeniul restructurărilor corporate. Ea lucrase pentru ABN Amro începând din 2002 şi mai departe pentru RBS. Cel mai important proiect al său la RBS a fost restructurarea constructorului de vagoane International Railways Systems, care deţinea fabricile Astra Vagoane Marfă, Meva şi Romvag. În BCR a avut misiunea să contribuie la crearea noii divizii specializate în remedierea, restructurarea şi recuperarea de credite neperformante. Surse de pe piaţă afirmă însă că Ana Maria Petrescu a decis recent să plece la Banca Română de Credite şi Investiţii (BRCI), cea mai tânără instituţie de credit de pe piaţă, pe un post de conducere pe corporate.

În prima parte a acestui an BCR a înfiinţat o divizie de sine stătătoare pentru activităţile de remediere, restructurare şi recuperare a neperformantelor condusă de fostul CFO al băncii Bernd Mittermair. Un rol-cheie în dezvoltarea capabilităţilor BCR în acest domeniu l-a jucat Jurgen de Ruijter, venit tot din RBS şi care, potrivit unor surse bancare, ar urma de asemenea să plece din bancă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO