Bănci și Asigurări

BCR si-a facut ordine in structura de conducere

26.04.2004, 00:00 211



Noua structura de conducere a Bancii Comerciale Romane (BCR) a fost aleasa la finalul saptamanii trecute de actionarii bancii in conformitate cu solicitarile BERD si IFC de separare a conducerii administrative de cea executiva.



Conducerea administrativa a bancii va fi asigurata de un Consiliu de Supraveghere, al carui presedinte este Florin Georgescu, fost ministru de finante in guvernul Vacaroiu.



Florin Georgescu s-a autosuspendat recent din functia de vicepresedinte al PSD si a demisionat din cea de presedinte al Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor pentru a putea prelua functia de presedinte al BCR. Florin Georgescu a fost acum cativa ani, pentru o scurta perioada, si in conducerea Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID), unde actionarul principal a fost controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu. La vremea respectiva, presedintele BID era Nicolae Vacaroiu, actualmente presedinte al Senatului. BID a fost lichidata de catre actionarul sau.



In noua structura de conducere a BCR, atributiile fostului Consiliu de Administratie sunt preluate de Consiliul de Supraveghere. In sarcina Consiliului vor intra responsabilitatile de supraveghere a activitatii bancii, atat in planul auditului, similar celui realizat de cenzori, cat si al regulilor de remunerare si evaluare a conducerii executive.



Actionarii au decis sa schimbe doi dintre vicepresedintii BCR, Ioan Nitu si Eugen Carstea. Ioan Nitu era unul din cei mai vechi vicepresedinti.



Din Consiliul de Supraveghere al bancii urmeaza sa faca parte Ionel Desmireanu, Jozsef Birtalan, fosti membrii ai Consiliului de Administratie, ca reprezentanti ai Autoritatii pentru Privatizare, alaturi de Theodor Mihaescu si Marioara Mema, reprezentanti ai societatilor de investitii financiare (SIF). Marioara Mema l-a inlocuit pe Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania. Conform statutului bancii, Consiliul de Supraveghere este format din sapte membrii. Actionarii bancii au ales insa la AGA doar cinci membrii: trei din partrea APAPS si doi din partea SIF-urilor, alti doi membrii, din partea BERD si IFC urmand a fi numiti dupa incheierea tranzactiei dintre cele doua institutii si APAPS.



Conducerea executiva va fi asigurata de un Comitet Executiv, condus de un presedinte executiv. Functia va fi ocupata de Nicolae Danila, care inainte de modificarea statulului bancii ocupa atat functia de presedintre al Consiliului de Administratie, cat si cea de director executiv al bancii.



Vicepresedintii Ilie Mihai si Natalita Hurduc si-au pastrat functiile in conducerea executiva a bancii. In locul celor doi vicepresedinti care nu au mai fost alesi, la care s-a adaugat inca un post de vicepresedinte au fost numiti Dan Bunea, Petre Preda si Jean Andronie. Dan Bunea a ocupat pozitia de director al Directiei Piete de Capital, in timp ce Petre Preda a condus Directia de Informatica. Jean Andronie a fost promovat din pozitia de director al Sucursalei Municipiului Bucuresti. Membrii conducerii executive vor avea statut de angajati, ceea ce presupune remunerarea de catre banca si evaluarea performantelor.



Modificarile din statutul bancii si reorganizarea conducerii erau printre ultimele conditii ramase de indeplinit pentru ca BERD si IFC sa vireze suma de 222 de milioane de dolari in contul pachetului de actiuni preluat, reprezentand 25% din capital. "Modificarea statutului si alegerea noilor organe de conducere ale bancii reprezinta o etapa de prefinalizare a privatizarii bancii prin vanzarea pachetului de 25% din actiuni catre BERD si IFC," a declarat Nicolae Danila, presedintele executiv al bancii.



Tranzactia cu cele doua institutii financiare internationale va fi incheiata dupa primirea avizului BNR si parcurgerea perioadei de contestare a deciziilor Adunarii Generale de vineri. Transferul sumei de 222 de milioane de dolari in contul actiunilor BCR va fi urmat de o noua sedinta a actionarilor, pentru numirea celor doi reprezentanti ai BERD si IFC in Consiliul de Supraveghere al bancii.



Oficiali guvernamentali au declarat recent ca statul va lansa in acest an un anunt pentru vanzarea a inca 25% din capitalul bancii, avand in vedere interesul manifestat de mai multe banci internationale. Autoritatile romane au discutat pe aceasta tema cu reprezentantii BERD si IFC, iar cele doua institutii nu au formulat obiectii.



Nicolae Danila a declarat insa ca vanzarea unui pachet de 25% din actiuni are sanse mici sa se finalizeze in acest an. "Probabil ca anuntul autoritatilor s-a dorit a fi un mesaj foarte clar ca se urmareste si vanzarea actiunilor ramase in proprietate statului. Nu stiu daca anul acesta se mai poate realiza o noua etapa de privatizare, pentru ca abia se incheie vanzarea catre BERD si IFC, urmata de tranzactia cu slariatii bancii", a declarat Danila.



Pana la scoaterea la vanzare a unui pachet de inca 25% din actiunile BCR, APAPS va oferi salariatilor bancii un pachet de 8% din capitalul BCR. Pachetul va fi oferit la pretul de 10.350 lei/actiune. BERD si IFC vor plati un dolar (34.000 de lei) pentru fiecare actiune BCR. Valoarea nominala a unei actiuni BCR este de 10.000 de lei, dar activul net/actiune depaseste 50.000 de lei. Operatiunile de vanzare a actiunilor catre salariati vor fi declansate in urmatoarele saptamani. Dupa aceasta vanzarea actiunilor catre salariati, statul va mai ramane cu participatie de 37% in capitalul bancii. Cele cinci SIF-uri detin impreuna 30% din capitalul BCR.



Pe ordinea de zi a Adunarii Generale de satamana tracuta se mai afla, la propunerea SIF-urilor transformarea bancii in societate detinuta public, fapt care ar fi permis listarea actiunilor la Bursa. AGA nu a luat nici o hotarare in aceasta privinta, propunerea SIF-urilor urmand a fi discutata la o viitoare AGA. "In privinta listarii se vor intreprinde o serie de analize pentru ca este o problema foarte importanta pentru banca. O hotarare se va lua la o urmatoare Adunare Generala," a spus Danila.





Profit de 43 mil. euro pe primul trimestru



BCR a incheiat primul trimestru al anului cu un profit net de 43 milioane de euro, in crestere cu 45% in termeni nominali fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce inflatia din aceasta perioada a fost de 13%. Conform conducerii bancii, cresterea profitului s-a datorat volumului mai mare de credite acordate de banca, dar si cresterii veniturilor din comisioane.



Activele bancii au crescut cu 4,1% in termeni reali de la inceputul anului ajungand la aproape 190.000 miliarde de lei (4,6 miliarde de euro). Portofolil de credite acordate de banca se ridica la finalul lunii martie la 84.000 miliarde de lei (2,1 miliarde de euro), cretitele noi acordate pe primul trimestru insumand 55.000 miliarde de lei (1,35 miliarde de euro). Cota de piata a bancii reprezenta conform presedintelul executiv Nicolae Danila 27% din sistemul bancar romanesc.



Banca si-a propus pentru acest an sa obtina un profit net de 150 milioane de euro, calculat in conformitate cu standardele internationale de contabilitate (IAS) si o crestere a activelor cu 8,6% in termeni reali.



Rezultatele finaciare pe anul trecut ale bancii intocmite in confomitate cu standardele romanesti de contabilitate (RAS), aprobate de actionari la finalul saptamanii trecute indica un profit de 153 milioane de dolari, nivel in usoara scadere fata de 2002. Banca va acorda actioarilor dividende in valoare de 1.700 miliarde de lei (50 milioane de dolari), reprezentand aproximativ 55% din profitul repartizabil.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24