Bănci și Asigurări

BCR si BRD vor intermedia finantari BERD de 40 mil. euro pentru firmele mici

23.04.2008, 13:38 27

BERD va acorda finantari pentru sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) de pe piata locala in valoare de 40 de milioane de euro, finantarile urmand sa fie intermediate de BCR si BRD, cele mai mari banci private din punctul de vedere al activelor si al retelelor operate.
"Bancile participante vor acorda credite IMM-urilor din sectorul industrial, pentru a sustine modernizarea tehnologiei astfel incat sa indeplineasca standardele Uniunii Europene in privinta protectiei mediului, sanatatii si sigurantei", arata proiectul aprobat de board-ul BERD. Institutia noteaza ca acest model s-a dovedit deja functional, reusind sa cuprinda o gama larga de beneficiari in sectorul tintit.
De asemenea, atat BCR, cat si BRD-SocGen au mai colaborat cu BERD
Fondurile acordate de BERD vor fi completate de finantari nerambursabile in valoare de 10,2 milioane de euro din partea Uniunii Europene si a guvernului roman, care vor sustine detaliile tehnice si stimulente la nivelul bancilor participante. IMM-urile vor primi asistenta in pregatirea de proiecte in concordanta cu directivele comunitare.
Banca a mai acordat la sfarsitul anului trecut o linie de credit de 10 milioane de euro unui jucator de dimensiuni mici - Bank Leumi, dedicata de asemenea finantarii intreprinderilor mici si mijlocii. In luna mai 2007 un credit similar fusese acordat si CEC, iar in august Banca Transilvania a primit o facilitate de 15 milioane de euro. In cadrul acestor finantari, IMM-urile pot obtine credite de pana la 125.000 de euro.
De anul trecut BERD a inceput sa colaboreze si cu institutiile financiare nebancare, oferind sustinere pentru activitatile de microfinantare.
In cadrul acestui proiect, institutia internationala a acordat linii de credit pentru Opportunity Micro Credit Romania din Targu-Mures si Express Finance din Timisoara.
Potrivit propriilor date, BERD a derulat pana la sfarsitul anului trecut 248 de proiecte pe piata locala, acordand finantari in valoare de 3,5 miliarde de euro, din care peste 70% au mers catre sectorul privat. Acestea au angrenat fonduri de 6,4 miliarde de euro, din alte surse.
BERD a participat de altfel si in mai multe procese de privatizare din sectorul bancar, inclusiv la BCR.
Impreuna cu IFC, BERD a achizitionat in 2003 un pachet de 25% plus doua actiuni din capitalul BCR, pentru 222 de milioane de euro. La vanzarea bancii catre grupul Erste, cele doua institutii au incasat 1,55 miliarde de euro pentru participatia detinuta. In prezent, BERD mai detine participatii in cadrul Bancii Transilvania (fiind cel mai mare actionar cu 15% din titluri) si in Banca Romaneasca, cu circa 10% din capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO