Bănci și Asigurări

BNP Paribas si ABN Amro vor vinde obligatiunile BCR

09.06.2005, 18:36 41

Bancile BNP Paribas si ABN Amro au fost selectate pentru a intermedia emisiunea de euroobligatiuni a Bancii Comerciale Romåne, au spus pentru Ziarul Financiar surse de pe piata bancara. Contactati de ZF, reprezentantii BCR nu au dorit sa comenteze aceste informatii.

Actionarii bancii vor analiza in sedinta Adunarii Generale Extraordinare din 30 iunie propunerea privind realizarea unei emisiuni de obligatiuni pe pietele externe de capital, potrivit convocatorului publicat de banca.

Vicepresedintele BCR, Dan Bunea, a declarat, in urma cu o luna, ca banca intentioneaza sa vånda euroobligatiuni in suma de aproximativ 300 de milioane de euro, mentionånd ca au fost primite deja oferte de intermediere din partea a 19 banci de investitii.

La sfårsitul lunii martie, BCR a imprumutat 400 de milioane de dolari printr-un credit sindicalizat la care au participat 24 de banci. Dobånda obtinuta a fost de 0,725 puncte procentuale peste rata LIBOR la trei luni. Jumatate din suma obtinuta in martie a fost utilizata pentru rambursarea anticipata a unui imprumut contractat in urma cu un an.

Potrivit oficialilor bancii, fondurile obtinute din emisiunea de eurobonduri vor fi folosite pentru finantarea generala a operatiunilor si cresterea bilantului, BCR resimtind in continuare nevoia resurselor pe termen lung, pe care piata locala inca nu le poate furniza. Pentru a-si sustine proiectele de expansiune, BCR intentioneaza sa contracteze si doua linii de finantare directa de la doua mari banci straine.

Pentru a-si sustine proiectele de expansiune, BCR intentioneaza sa contracteze si doua linii de finantare directa de la doua mari banci straine.

La sfårsitul lunii februarie, sistemul bancar avea de rambursat credite externe in valoare de peste 4,7 miliarde de euro, adica dublu comparativ cu nivelul din urma cu un an. Aproximativ 75% din suma totala o constituie finantari pe termen mediu si lung, inca mult mai atractiv de contractat de pe pietele externe decåt de pe piata locala. In acelasi timp, majoritatea bancilor au nevoie de finantari in valuta pentru a satisface cererea presanta a pietei pentru credite in euro si dolari. Asa se face ca banci precum Raiffeisen Bank, care a lansat anul trecut o emisiune de obligatiuni in lei, au ajuns sa prefere finantarile in valuta, fiind supralichide pe lei mai ales in urma prabusirii dobånzilor pe piata monetara interbancara.

Din punctul de vedere al costului creditelor externe, principalele banci concurente ale BCR beneficiaza de avantajul de a avea in spate grupuri straine, care le faciliteaza accesul la finantare externa, la costuri scazute. Desi s-a imbunatatit in ultima perioada, ratingul BCR este constråns de ratingul de tara, situåndu-se cu o treapta mai jos decåt acesta.

Emisiunea de eurobonduri a BCR vine intr-un context favorabil pentru titlurile romånesti aflate in circulatie din emisiunile mai vechi ale statului: la inceputul lunii mai, spreadul peste dobånda de referinta a obligatiunilor germane se ingustase påna la 0-0,36 puncte procentuale, in functie de maturitatea eurobondurilor romånesti. De aproape doi ani, Romånia nu a mai alimentat piata cu noi emisiuni. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24