Bănci și Asigurări

BNR a luat de pe capul dealerilor 2,5 mld. lei prin depozite pe 7 zile

25.04.2010, 23:06 21

Banca Nationala a atras vineri de pe piata monetara 2,5 miliardede lei (605 mil. euro), sub forma de depozite cu scadenta la osaptamana, la o dobanda de 6,5% pe an, egala cu dobanda de politicamonetara, in conditiile in care dobanzile coborasera spre 2% pe an,iar leul era sub presiune de depreciere pe piata valutara.

Aceasta este prima actiune de acest fel a bancii centrale dinnoiembrie anul trecut incoace.

Dobanzile interbancare pe termen foarte scurt au urcat usorvineri dupa miscarea BNR, pana in intervalul 2,2-2,7% pe an. Inconditiile in care pe piata exista un exces de lichiditate, bancileau ajuns sa se imprumute intre ele la dobanzi de sub 3% pe an chiarsi pentru scadente de o luna.

Analistii spun ca operatiunile de atragere de depozite eraunecesare chiar din momentul in care dobanzile interbancare aucoborat prea mult sub dobanda cheie a BNR si ca miscarea de vinerivine doar in contextul cresterii presiunilor asupra leului.

"Vineri nu a fost nevoie de o operatiune depo mai mult decat inalte zile in care dobanzile interbancare s-au situat foarte joscomparativ cu rata de politica monetara. Dar banca centrala a facutaceasta miscare pentru a limita presiunile de depreciere a leului",apreciaza Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.

Euro a urcat saptamana trecuta la 4,14-4,15 lei dupa ce toataluna martie a stat sub pragul de 4,1 lei, atingand chiar un minimdin ianuarie 2009 incoace, de 4,0653 lei. Vineri, dupa miscareaBNR, euro a pierdut peste un ban in fata monedei nationale,coborand la 4,1285 lei.

Analistii spun ca in contextul in care presiunile de depreciereasupra leului se vor intensifica in perioada urma toare este deasteptat ca Banca Nationala sa recurga din nou la operatiuni desterilizare a excesului de lei de pe piata.

"Aceasta miscare arata ca in contextul in care vor reapareapresiuni puternice de depreciere a leului - ceea ce nu poate fiexclus avand in vedere starea nu foarte buna a economiei - bancacentrala va actiona pentru a aduce dobanzile interbancare aproapede rata de politica monetara sau va permite din nou ca acestea sadepaseasca nivelul dobanzii cheie", mai spune Chidesciuc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO