Bănci și Asigurări

BNR avertizează: Dinamica anuală a creditului privat şi-a reluat scăderea în debutul anului. Inflaţia va scădea, dar mai lent. Măsurile fiscale şi bugetare sunt o sursă majoră de riscuri crescute, iar ritmul de creştere a salariilor este preocupant pentru inflaţie

BNR avertizează: Dinamica anuală a creditului privat...

Autor: Claudia Medrega

17.04.2024, 09:30 273

Conflictul din Orientul Mijlociu şi războiul din Ucraina, precum şi evoluţiile economice din Europa, îndeosebi din Germania, generează în continuare incertitudini şi riscuri pentru economie în perspectivă şi, implicit, pentru evoluţia pe termen mediu a inflaţiei, în opinia băncii centrale Indicatorii cu frecvenţă ridicată indică consumul privat drept principal determinant al creşterii în termeni anuali a economiei în T1/2024, după ce în 2023 principalul determinant al creşterii economice au devenit investiţiile, respectiv formarea brută de capital fix.

Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni, dar într-un ritm încetinit faţă de 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza din februarie 2024, care cobora la 4,7% în decembrie 2024 şi la 3,5% la final de 2025, susţine boardul BNR în minuta aferentă şedinţei de politică monetară din luna aprilie.

BNR a menţinut în aprilie dobânda-cheie la 7%, în condiţiile în care inflaţia anuală s-a mărit în ianuarie 2024 la peste 7,4% aşa cum s-a anticipat, iar în februarie a scăzut la 7,2%, rămânând peste nivelul de 6,6% atins în decembrie 2023. Însă, luna martie a adus o încetinire a inflaţiei la 6,6%, astfel că majoritatea analiştilor aşteaptă de la BNR prima tăiere a dobânzii-cheie la şedinţa de politică monetară din luna mai.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO