Eveniment

Evoluţia inflaţiei dă şah Băncii Naţionale: creşterea preţurilor a încetinit mai mult decât aşteptările şi întrebarea este când va începe BNR ciclul de scădere a dobânzilor

Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR

Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR

Autor: Răzvan Botea

12.04.2024, 00:07 5146

Creşterea preţurilor, măsurată prin indicele preţurilor de consum, a încetinit la 6,6% în martie 2024, cel mai mic nivel din ultimul an, conform datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, inflaţia a reintrat pe un trend descendent şi a scăzut sub dobânda cheie a Băncii Naţionale, de 7%. Întrebarea este când va începe BNR ciclul de scădere a dobânzilor.

„Inflaţia din martie consolidează opinia privind prima reducere a ratei BNR la şedinţa de politică monetară  din 13 mai. Cu toate acestea, având în vedere componentele inflaţiei core pe servicii şi produse non-alimentare, care sunt dificil de redus, există riscul ca dobânda cheie la final de an să fie mai mare de 5,75%, cât este prognoza noastră, deoarece BNR ar putea deveni dependentă de date în cazul în care presiunile salariale se amplifică“, scrie Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR, a doua cea mai mare bancă din România, într-o analiză asupra evoluţiei inflaţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO