Bănci și Asigurări

BNR: Bancile raman incordate la acordarea de credite

04.06.2009, 16:21 30

Majoritatea bancilor vor intari conditiile de acordare a creditelor in trimestrul al doilea, dupa ce operasera ajustari si in primul trimestru, arata un sondaj realizat de Banca Nationala.

Bancile se tem de o inrautatire a situatiei economice si se asteapta ca preturile pe piata imoibiliara sa continue sa scada, astfel ca sunt si mai prudente in evaluarea clientilor.
BNR a cuprins in acest sondaj primele zece banci din sistem din punctul de vedere al creditelor acordate companiilor si populatiei, care cumuleaza o cota de piata de 80%.
Niciuna dintre bancile chestionate nu are in vedere relaxarea conditiilor de acordare a creditelor de consum in trimestrul al doilea, in timp ce 32% au in vedere chiar inasprirea criteriilor. Pe zona creditelor imobiliare, 58% dintre banci vor inaspri conditiile de acordare de imprumuturi, in timp ce ponderea celor care le vor mentine neschimbate este de 22%.
"Sporul de restrictivitate ingradeste suplimentar accesul deja limitat al populatiei la credit", subliniaza raporul BNR. Bancile au reactionat la cresterea restantelor din ultima jumatate de an, dar si la perspectivele negative privind evolutia somajului si a veniturilor populatiei.
Astfel, atat gradul de indatorare, cat si nivelul de finantare a achizitiilor (raportul dintre valoarea creditului si valoarea bunului achizitionat) au coborat in primul trimestru comparativ cu tri-mestrul al patrulea din 2008.
De altfel, bancile sunt pesimiste si in privinta cererii de credite, anticipand mai degraba scaderi sau cel mult mentineri la nivelul din trimestrul intai. Niciuna dintre bancile chestionate nu intrevede o crestere semnificativa a cererii de credite, nici imobiliare, nici pentru consum.
Aproape 29% dintre banci anticipeaza o noua scadere substantiala a pretului pentru metrul patrat al unei locuinte, in conditiile in care 64% considera ca o ajustare puternica a fost resimtita si in trimestrul intai. Doar 12% dintre banci intrevad posibilitatea ca preturile sa ramana constante, iar niciuna nu vede loc pentru cresteri.
In ceea ce priveste creditarea companiilor, bancile arata ca temerile privind evolutia economiei, scaderea preturilor in imobiliare, dar si cresterea provizioanelor le-au determinat sa intareasca criteriile de finantare in primul trimestru.
"Un factor cu o importanta tot mai mare, in sensul inaspririi standardelor de creditare, este modificarea ponderii creditelor neperformante in portofoliul bancilor. Acest indicator a cunoscut o deteriorare pronuntata de la inceputul anului 2009. In egala masura, riscul asociat colateralului/garantiei solicitate este atent analizat de catre creditori, in conditiile in care cea mai mare parte a creditului catre companii este garantata cu ipoteci (74% in trimestrul intai 2009)", potrivit raportul BNR. 
Perspectivele raman pesimiste si pentru trimestrul al doilea: doar 3,3% dintre bancile chestionate au aratat ca vor relaxa intr-o anumita masura conditiile de creditare. In schimb, 61% au de gand sa devina chiar mai restrictive. Majoritatea jucatorilor mizeaza pe o mentienere a cererii de credite din partea companiilor, in timp ce 11% intrevad o crestere, iar 15% o scadere.
"Efectul cumulat al inaspririlor succesive ale cerintelor de colateral sugereaza o translatie a obiectivului bancilor din zona maximizarii profiturilor catre preocupari de gestionare a eventualelor pierderi", mai noteaza BNR.
In trimestrul intai 89% dintre banci au inasprit cerintele privind colateralul solicitat la acordarea de credite, in timp ce 65% au majorat si primele solicitate pentru creditele riscante. Totodata, 44% dintre banci au micsorat plafonul creditului pentru companii. Niciuna dintre banci nu a relaxat criteriile de acordare de credite pentru companii in trimestrul unu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24