Bănci și Asigurări

BNR: Eficienţa restructurării creditelor a fost redusă, expunerile pun presiune pe bănci

BNR: Eficienţa restructurării creditelor a fost redusă, expunerile pun presiune pe bănci

Foto Octav Ganea

Autor: Marius Radu - Mediafax

16.09.2011, 00:04 476

Eficienţa procesului de restructurare a creditelor a fost redusă, în contextul condiţi­ilor economice nefavorabile, astfel că aceste finanţări creează presiune asupra ratelor de neperformanţă ale băncilor, potrivit Raportului de stabilitate financiară publicat de BNR.

La finele lunii septembrie 2010, cele mai multe credite restructurate erau în valută, respectiv 70% în cazul companiilor nefinanciare şi 78% la populaţie. Pentru companiile nefinanciare, 90% din creditele restructurate în valută erau acordate în euro, însă proporţia era mai redusă pe segmentul populaţiei - 60% la euro, respectiv 40% la franci elveţieni şi yeni japonezi.

"Aplicarea unei scheme de restructurare nu a reprezentat o condiţie suficientă pentru îmbunătăţirea capacităţii de rambursare a debitorilor, prin urmare circa 60% din creditele acordate populaţiei care înregistrau peste 90 de zile de întârziere în trimestrul III 2009 nu au revenit la clase de întârziere mai bune într-o perioadă de un an, în timp ce pentru IMM-uri rata de revenire s-a situat sub 10% în aceeaşi perioadă", se arată în raportul BNR.

Din punctul de vedere al monedei de denominare, creditele în franci elveţieni sunt cele mai riscante, rata neperformanţei situându-se în iunie 2011 la 12%, comparativ cu 7% în cazul creditelor acordate în euro.

Banca centrală mai arată că ponderea creditelor pentru care nu s-a înregistrat nici o zi de întârziere a continuat să se diminueze în cazul populaţiei, de la 63% la 51% în primele nouă luni ale anului 2010, dar a rămas relativ neschimbată, la 54%, pentru companiile nefinanciare. În situaţia în care nu ar fi fost restructurate, creditele la care se înregistrau întârzieri de peste 90 de zile la momentul aplicării schemei de restructurare (septembrie 2010) ar fi contribuit la creşterea cu circa 0,9 puncte procentuale a ratei de neperformanţă pe sectorul populaţie şi cu 2,9 puncte procentuale pentru companiile nefinanciare.

"Aceste evoluţii pledează pentru îmbunătăţirea tehnicilor de management al riscului în cazul sectorului bancar, cu orientare către evaluarea bonităţii clienţilor în condiţii economice nefavorabile şi prezentarea în mod transparent a riscurilor asociate creditării, în vederea creşterii educaţiei financiare a clienţilor", se mai arată în raportul BNR.

Microîntreprinderile înregistrau la mijlocul anului cele mai mari rate de neperformanţă, cu aproape un sfert din credite având restanţe mai mari de 90 de zile, fiind urmate de întreprinderile mici şi mijlocii, cu un procentaj de 16,7% şi companii mari, cu 3,7%.

"Rata neperformanţei la creditele acordate IMM-urilor s-a majorat de la 8,2% la 16,7% (în perioada decembrie 2009- iunie 2011). Calitatea portofoliului de credite acordate microîntreprinderilor a înregistrat cea mai severă deteriorare (de la 14% la 24,1% în intervalul decembrie 2009- iunie 2011). În cazul corporaţiilor, procesul a avut o intensitate mai redusă, rata creditelor neperformante majorându-se de la 1,3% la 3,7% în aceeaşi perioadă", se arată în raportul asupra stabilităţii financiare, ediţia 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO