Bănci și Asigurări

BNR este aproape sa devina creditor net fata de banci

24.05.2007, 17:52 9

BNR este foarte aproape de a trece in pozitia de creditor net fata de sistemul bancar, dupa ce de la inceputul lui mai a sistat operatiunile de sterilizare, pe fondul lichiditatii scazute de pe piata monetara.
In conturile BNR se mai afla numai doua serii de certificate de depozit la trei luni, dupa ce ieri a ajuns la scadenta ultimul depozit la o luna atras.
Astfel, sumele sterilizate aflate in sold la BNR au coborat la numai 2,2 miliarde de lei, fata de 11,5 miliarde, in decembrie trecut. Pe de alta parte, banca centrala a injectat in piata un miliard de lei la sfarsitul saptamanii trecute, pe care il va resorbi insa vineri.
Ramane insa de vazut daca BNR va trece in pozitia fireasca pentru o banca centrala de creditor net fata de sistemul bancar. De la inceputul acestei saptamani lichiditatea pe piata monetara a crescut semnificativ, iar dobanzile s-au prabusit. Daca la jumatatea lunii dobanzile pe termen scurt se mentineau la niveluri de 10-15% (dupa ce atinsesera varfuri de 70% pe an, la sfarsitul lui aprilie), saptamana aceasta ratele s-au prabusit la 1%-3% pe an.
"Aceasta volatilitate ridicata a dobanzilor nu este normala", spune Ionut Dumitru, seful departamentului de analiza al Raiffeisen Bank. El spune ca fluctuatiile mari de lichiditati si dobanzi apar si pe fondul managementului defectuos al trezoreriei unor jucatori. Pe de alta parte, nici instrumentele oferite de BNR nu sunt complet functionale. Desi banca centrala ofera o facilitate de credit pe o zi la un nivel de 14% pe an (care ar trebui astfel sa fie un plafon pentru dobanzile de pe piata), aceasta nu poate acoperi cererea de lichiditati a jucatorilor. Pe de o parte, bancile nu au suficiente active eligibile cu care sa garanteze pentru a atrage astfel de finantari. Pe de alta parte, aceasta facilitate poate fi accesata numai dupa inchiderea pietei, astfel ca dealerii nu isi pot acoperi cererea de lichiditati din timpul zilei.
Ionut Dumitru se asteapta ca la inceputul saptamanii viitoare BNR sa fie nevoita din nou sa atraga depozite, chiar de volume importante, in conditiile in care bancile au acum lei in exces. Cresterea volumului de lei de pe piata este alimentata inclusiv de reintoarcerea in sistem a sumelor absorbite de Trezorerie la sfarsitul lui aprilie, cand platile importante de taxe si impozite catre buget realizate de companii au dus la aparitia crizei de lichiditati.
Ramane de vazut cat de curand va reusi BNR sa treaca in pozitia de creditor net fata de sistemul bancar.
Dorin Badea, director de trading Global Markets la Bancpost, spune ca evolutia viitoare depinde mult de capacitatea BNR de a evalua nivelul lichiditatilor de pe piata. Aceasta in conditiile in care, odata cu cresterea activitatii jucatorilor straini, nivelul lichiditatii de pe piata este influentat semnificativ inclusiv de tranzactiile valutare. "Un alt semn de intrebare este dispozitia BNR de a induce o volatilitate mare a dobanzilor", spune Badea. Astfel, nu este inca cert daca volatilitatea dobanzilor este data de fluctuatii ale lichiditatilor care scapa de sub controlul bancii centrale sau chiar BNR accepta astfel de variatii pentru a descuraja jucatorii speculatori.
Pe fondul scaderii volumului de lichiditati in exces de pe piata, am putea sa vedem in continuare imbinari intre operatiuni de sterilizare, respectiv de injectie de lichiditati. Saptamana trecuta, BNR a organizat o prezentare pentru dealeri cu scopul a clarifica procedura in cazul licitatiilor de injectie de lichiditati (repo), dupa ce in cadrul operatiunilor derulate in prima parte a lunii a constatat unele deficiente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24