Bănci și Asigurări

BNR intervine din nou pentru a absorbi leii in exces de pe piata monetara

BNR intervine din nou pentru a absorbi leii in exces de pe piata monetara
20.06.2008, 20:16 90

BNR a intervenit ieri pentru a absorbi excesul de lei de pe piata monetara, aceasta fiind a doua operatiune de sterilizare organizata saptamana aceasta.
In cadrul unei licitatii extraordinare, banca centrala a absorbit ieri 3,27 de miliarde de lei, in depozite cu scadenta pe 23 iunie (ultima zi a perioadei curente de constituire a rezervelor minime obligatorii, cand necesarul de lichiditati al bancilor ar putea sa creasca). In mod normal, BNR organizeaza licitatii pentru sterilizarea excesului de lichiditati in fiecare zi de luni. La inceputul acestei saptamani, banca centrala a atras in depozite pe o saptamana 5,4 miliarde de lei.
Dealerii spun ca nivelul lichiditatilor de pe piata a urcat la jumatatea lunii, dupa ce Trezoreria a efectuat plati importante. De altfel, Trezoreria a organizat licitatii pentru atragerea de depozite pe termen scurt de la banci vinerea trecuta si la inceputul acestei saptamani, pentru a-si acoperi sincope de lichiditati. Decizia BNR de a interveni din nou pe piata monetara a venit pe fondul scaderii dobanzilor la plasamentele pe termen foarte scurt pana la niveluri de 6%-7% pe an, cu mult sub rata de politica monetara, de 9,75% pe an.
Banca centrala urmareste controlul lichiditatilor de pe piata interbancara, pentru a evita decuplarea dobanzilor de rata sa de politica monetara.
Scaderea dobanzilor a determinat deja o diminuare a interesului jucatorilor straini pentru plasamentele pe piata locala. In ultimele doua zile leul a pierdut usor teren in fata euro, in timp ce majoritatea monedelor de pe pietele emergente din regiune au inregistrat aprecieri.
BNR a calculat ieri un curs de 3,6732 lei pentru un euro, cu 1,03 bani peste nivelul precedent. Dolarul a urcat cu 0,63 bani, pana la 2,3723 lei.
Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 3,6670 lei pentru un euro. Pe parcursul zilei, cotatiile au urcat usor, astfel ca euro era tranzactionat la sfarsitul zilei la 3,67/3,6740 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO