Bănci și Asigurări

BNR isi mareste rezerva in plina depreciere

BNR isi mareste rezerva in plina depreciere

Rezerva BNR a crescut cu 245 mil. euro in ianuarie. A cumparat Banca Nationala euro de pe piata?

04.02.2008, 19:04 10

BNR a anuntat o noua crestere a rezervelor valutare pe care le administreaza, cu 245 mil. euro in ianuarie, in contextul in care leul a avut o luna extrem de agitata.
Rezerva a urcat la un nivel record de 25,5 mld. euro intr-o luna in care deprecierea abrupta a leului a aruncat cotatiile chiar la peste 3,8 lei pentru un euro.
Unii jucatori au vorbit despre interventii ale bancii centrale in sprijinul leului, insa acestea nu sunt reflectate de evolutia rezervei valutare, asa cum s-a intamplat in decembrie, de exemplu, cand fusese consemnata o usoara scadere.
Dobanda BNR urca azi la cel putin 8,5% pe an, conform asteptarilor analistilor intarite de o serie de comentarii venite din partea unor oficiali ai bancii centrale.
Ar fi a treia majorare succesiva a dobanzii cu jumatate de punct procentual, care ar conduce la o crestere cumulata de 1,5 puncte procentuale incepand de pe 31 octombrie 2007. Analistii considera ca si o dobanda de 8,5% ar fi insa prea mica in conditiile in care anticipeaza rabufnirea inflatiei pana la 8% in lunile urmatoare. De asemenea, revin in discutie eventuale masuri suplimentare la care BNR ar putea recurge pentru temperarea avantului creditarii, in contextul in care guvernatorul Mugur Isarescu a afirmat ca banca centrala se va bate "cu sabii de otel" pentru tinta de inflatie de 3,8% plus minus un punct procentual, dupa ratarea din 2007.
Noua crestere de dobanda vine pe fondul unei reveniri a leului care a continuat vineri, dupa anuntul Fitch privind inrautatirea perspectivei ratingului de tara. Cotatiile au coborat pana spre 3,66 lei pentru un euro. Precedenta majorare de pe 7 ianuarie nu a fost de niciun folos leului, care a continuat sa se deprecieze rapid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO