Bănci și Asigurări

BNR mizeaza anul acesta pe o apreciere reala a leului de 2-4%

25.02.2004, 00:00 26



Banca Nationala a Romaniei (BNR) urmareste pentru anul acesta, cel putin in acest moment, o apreciere reala a leului fata de cosul valutar la care se raporteaza undeva intre 2 si 4%, interval vizat de altfel si anul trecut.



"Trebuie sa fie clar ca banca centrala nu stabileste o tinta rigida pentru aprecierea reala a leului, ci tot timpul ne referim la un interval. Ne referim la o marja, la un cos de valute, in care cele doua valute de referinta pentru economia romaneasca- euro si dolarul - detin ponderi diferite. Nimeni nu poate spune cum va evolua cursul de schimb al leului fata de euro sau fata de dolar. Si asta pentru ca pana la urma totul depinde de cum vor evolua cotatiile euro/dolar pe pietele externe", a afirmat ieri guvernatorul BNR Mugur Isarescu.



Isarescu a explicat ca stabilirea unui interval nu reprezinta o "tintire in mod rigid" a acestor parametri. El a atras atentia asupra diferentei care trebuie facuta intre aprecierea reala a leului (deprecierea leului fata de principalele monede intr-un ritm mai scazut decat inflatia) si "campul de variabilitate", care evidentiaza amploarea miscarilor de curs din anumite perioade ale anului.



Plecand de la o tinta de inflatie de 9% pentru anul acesta - tinta in care banca centrala crede in acest moment, o apreciere reala a leului de 2-4% fata de cosul valutar s-ar putea traduce intr-o depreciere reala a leului fata de cos intre 5-7%.



Tinand cont ca este foarte greu de estimat cat va fi cursul de schimb euro/dolar la sfarstiul anului, implicit orice previziune privind cresterea leului fata euro sau de dolar este dificila. De exemplu, daca se ia in considerare o depreciere pe cos in jur de 7% si euro ar valora la sfarsitul anului 1,3 dolari, atunci cursul de schimb leu/euro ar ajunge la 44.300 lei si cursul leu/dolar la 34.076 lei. Cresterea cursului leu/euro ar fi in aceste conditii de 7,74%, iar a dolarului de doar 4,54%.



Pentru un scenariu in care euro ar valora la sfarsitul anului 1,15 dolari in conditiile unei deprecieri pe cos de 7% cursul leu/dolar ar fi la 31 decembrie 2004 in jur de 37.521 lei (crestere de 15,11%) iar leu/euro in jur de 43.150 lei (crestere de 4,94%).



Banca Nationala a anuntat la inceputul acestui an ca a majorat de la 60% la 75% ponderea euro in cosul valutar la care se raporteaza, limitand la doar 25% influenta dolarului. Primele reactii au fost ca volatilitatea mare care a existat pana acum pe raportul leu/euro se va transfera treptat spre raportul leu/dolar. O volatilitate mare a cursului de schimb al leului in raport cu o valuta oarecare induce de cele mai multe ori temeri in primul rand celor care au contracte de credit in moneda respectiva.



Moneda nationala a castigat, anul trecut, in termeni reali, peste 4% in raport de cosul valutar format din 60% euro si 40% dolar.



Banca centrala sustine necesitatea mentinerii, pentru o perioada de 10 - 15 ani, a avantajului dat de diferenta dintre curs si inflatie. Isarescu a mentionat ca acest interval trebuie luat in calcul incepand cu 1999, primul an cand leul a cunoscut o depreciere nominala sub rata inflatiei.



De la inceputul acestui an, leul s-a apreciat cu 1,87% in raport cu dolarul si 2% fata de euro. Moneda nationala a devansat, in aceasta perioada, cosul valutar cu 2% in termeni nominali.



Cursul de schimb oficial calculat ieri a fost de 40.274 lei pentru un euro, respectiv 31.985 lei pentru un dolar, in urma unei sedinte de tranzactionare in care speculatii au fost din nou la ele acasa."A fost o sedinta extrem de agitata in care s-a speculat faptul ca banca centrala nu a aparut in piata. In momentul in care dealerii si-au dat seama ca BNR nu va mai apare sa cumpere valuta, ordinele de vanzare au impins cotatiile pana spre 40.250/40.280 lei/euro", a comentat un dealer.



BNR a intervenit vineri pe piata valutara si a cumparat in jur de 60 milioane de euro pentru a diminua aprecierea leului fata de euro.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24