Bănci și Asigurări

BNR s-ar putea conecta în iulie la platforma europeană de plăţi în euro - TARGET 2

Autor: Voican Razvan

02.05.2011, 17:17 507

Banca Naţională şi-a exprimatinteresul pentru a deveni membru al TARGET 2 - platforma unicăeuropeană de procesare a plăţilor în euro şi de management alconturilor deschise de instituţii financiare la băncile centraleparticipante, iar conectarea ar putea avea loc în luna iulie aacestui an, potrivit unui raport al Băncii Centrale Europene(BCE).

În sistemul TARGET 2 care a intratîn funcţiune pe etape, în perioada noiembrie 2007 - mai 2008, suntprocesate tranzacţii de mare valoare în euro, inclusiv operaţiunide piaţă monetară.

Banca centrală a Bulgariei s-aconectat la acest sistem încă din luna februarie a anului trecut,în prezent participând 23 de bănci centrale din UE şi comunităţilenaţionale de instituţii financiare utilizatoare - cele 17 din zonaeuro şi 6 din afara acesteia.

TARGET 2 a fost conceput ca suportal integrării financiare europene, permiţând decontări în timp realşi la costuri mai reduse. De asemenea, poate susţine sisteme deplăţi auxiliare - plăţi de retail, sisteme de piaţă monetară, declearing sau de decontare de titluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO