Bănci și Asigurări

BNR: S&P e "nejustificat de pesimista" cand vorbeste de riscul valutar

BNR: S&P e "nejustificat de pesimista" cand vorbeste de riscul valutar

Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR

30.08.2006, 20:09 17

BNR si-a atins scopurile propuse in ceea ce priveste temperarea creditarii in valuta si a aprecierii excesive a leului, ceea ce ar diminua riscul valutar la care sunt expuse bancile si clientii acestora, sustine prim-viceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu.
El caracterizeaza drept "nejustificat de pesimiste" concluziile unui studiu publicat saptamana trecuta de agentia de rating Standard&Poor's, care sublinia gradul ridicat de expunere la risc valutar a sistemului bancar romanesc, pe fondul predominantei creditelor in devize.
"Respectabila agentie a emis aprecieri, in august 2006, bazandu-se pe cifre din decembrie 2005. Consideram ca evaluarea de catre Standard & Poor's a sistemului bancar romanesc, ca prezentand un risc valutar ridicat aferent imprumuturilor acordate in monede straine, reprezinta o abordare nejustificat de pesimista, mai ales prin faptul ca analiza seriilor de date nu ia in calcul masurile aplicate si rezultatele favorabile obtinute in primul semestru al lui 2006", a declarat Florin Georgescu intr-un interviu acordat agentiei Mediafax.
Totusi, creditele in valuta continuau sa reprezinte la sfarsitul lunii iunie circa 47% din totalul creditului neguvernamental, fata de un varf de 60%, atins in primavara trecuta. Georgescu considera aceasta scadere drept "remarcabila", in conditiile in care a survenit intr-o perioada de un an si trei luni.
Viziunea S&P nu este singulara: in luna iunie, un raport al Bancii Centrale Europene arata ca majorarea accelerata a creditelor in valuta reprezinta un risc semnificativ pentru bancile din Romania.
Creditul in valuta a continuat sa creasca usor in aceasta perioada, in timp ce finantarile in lei au accelerat sensibil, ceea ce a dus si la cresterea ponderii detinute de leu la peste 51%.
BNR a introdus in toamna trecuta un set de masuri drastice pentru temperarea creditarii in valuta. Acestea vizau atat cresterea rezervelor minime la resursele atrase in devize pana la 40%, cat si introducerea unui plafon pentru soldul finantarilor acordate in valuta de o banca, la de trei ori valoarea fondurilor proprii. Raportul S&P nota ca unele din masurile introduse de BNR penalizeaza bancile comerciale, prin majorarea costurilor. Desi masurile au avut un efect imediat si evident in toamna trecuta, incepand din primavara creditul in valuta a inceput din nou sa accelereze.
Analistii S&P subliniau ca expunerea mare pe valuta duce la o vulnerabilitate crescuta a sistemului bancar, in conditiile in care moneda locala este una dintre cele mai vulnerabile la riscuri, "in pofida faptului ca banca centrala controleaza cursul". Florin Georgescu nu face nici o referire la acest din urma aspect, desi cu alte ocazii BNR a sustinut ca din toamna trecuta nu a mai intervenit pe piata valutara.
Indiscutabil, odata cu liberalizarea completa a contului de capital si conectarea pietei valutare de la Bucuresti cu celelalte piete din regiune, se expune leul la fluctuatii semnificative, date de miscarea capitalului strain.
De exemplu, in mai si iunie, leul a fost afectat de o miscare globala de reorientare a capitalurilor, pierzand o buna parte din aprecierea in fata euro pe care o adunase de la inceputul anului si determinand cresterea costurilor de rambursare a creditelor in valuta. Riscul este cu atat mai mare cu cat majoritatea debitorilor cu credite in valuta obtin venituri in lei.
"Avem de a face, acum, cu oscilatii ale cursului valutar, fara sa inregistram un trend clar de ascendent", spune Florin Georgescu, subliniind ca leul nu a mai marcat aprecieri agresive. El a reafirmat decizia BNR de a manifesta "vigilenta" fata de evolutia creditelor in valuta, ceea ce se va traduce prin mentinerea sau chiar intarirea masurilor monetare si administrative pe o perioada "adecvata".
Banca centrala nu neaga pericolul unui risc valutar, pe care afirma ca l-a semnalat in mai multe randuri, dar sustine ca a actionat "prompt si eficient" pentru a-l evita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24