Bănci și Asigurări

BNR si Finantele au scos 4 mld. euro din piata fara sa miste dobanzile

BNR si Finantele au scos 4 mld. euro din piata fara sa miste dobanzile

Click pentru imaginea marita

31.01.2007, 18:04 21

BNR si Ministerul Finantelor au scos din piata monetara peste 13,7 mld. lei (echivalentul a 4 mld. euro) in luna ianuarie, insa dobanzile au ramas pana saptamana trecuta la niveluri foarte scazute.
Sterilizarile s-au ridicat luna aceasta la cel mai inalt nivel inregistrat din iulie trecut (15,3 mld. lei). In luna decembrie, BNR sterilizase 9,5 mld. lei, fata de 7,6 mld. lei in noiembrie. In a doua parte a anului trecut sumele oferite de banci spre sterilizare coborasera sensibil, dupa ce BNR le fortase sa imobilizeze sume mai mari in rezervele minime obilgatorii.
BNR a atras in ianuarie depozite pe o luna in valoare de 9,7 mld. lei si a vandut certificate de depozit pe trei luni de 2,5 mld. lei. Ministerul Finantelor a vandut luna aceasta certificate de trezorerie pe sase luni de 1,5 mld. lei si a mai atras un depozit pe o luna de 2 mld. lei. Finantele nu se mai imprumutasera pe piata locala din septembrie 2005.
In ciuda volumului record al sterilizarilor, dobanzile pe termen scurt s-au mentinut pe piata la niveluri foarte scazute, apropiate de 1%, nivelul de dobanda platit de BNR la facilitatea de depozit pe o zi. Acesta ar trebui sa fie un nivel minim al pietei, in facilitatea de depozit mergand in general sumele care nu pot fi plasate in piata la sfarsitul unei sedinte de tranzactionare. Abia saptamana aceasta dobanzile au urcat spre 5%-7% pe an, insa numai pe fondul inceputului unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii, iar analistii se asteapta la o noua prabusire in zilele urmatoare.
Aceasta in conditiile in care in piata a existat sentimentul de lichiditate in exces. La licitatiile pe care le-a organizat in ultimele zile, BNR a atras in proportii reduse sumele oferite de banci (procentul de alocare a coborat pana la 8%, iar la licitatia de la inceputul acestei saptamani a fost de 17%). Si la licitatiile organizate de Finante oferta de bani a depasit de cateva ori cererea, insa statul a atras de fiecare data sumele anuntate. Avand in vedere volumul important al sumelor care au iesit din piata, se ridica intrebarea care este sursa acestui exces de lei.
Dealerii spun ca una dintre surse ar putea fi chiar decontarile realizate de Trezoreria statului in contul diverselor ministere, la sfarsitul anului trecut. De atlfel, in ultimele doua luni ale lui 2006 Finantele au reusit sa treaca de la un excedent bugetar de 1,23% la un deficit de 1%, ceea ce a presupus injectarea in piata a echivalentului a trei miliarde de euro. Pentru anul acesta, Finantele au anuntat o tinta de deficit bugetar de 2,7% dintr-un PIB estimat la 110 mld. euro. Bancherii au ezitat pana acum sa transmita catre clienti scaderea de dobanzi din piata monetara, in conditiile in care existau asteptari pentru o revenire a acestora catre nivelul dobanzii de politica monetara (8,75% pe an). Acum incep sa se acumuleze in piata expectatii pentru o diminuare a dobanzii de politica monetara, cu un sfert de punct procentual, dublata insa de o reluare a controlului mai strict al lichiditatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24