Bănci și Asigurări

BNR a ţinut dobânda-cheie la minimul de 1,25%, în timp ce inflaţia a tot urcat. Inflaţia poate ajunge să fie dublă faţă de ţinta BNR în 2021. Cine trage la răspundere BNR că nu ia măsuri pentru reducerea inflaţiei şi atingerea ţintei?

BNR a ţinut  dobânda-cheie la minimul de 1,25%, în...

Autor: Claudia Medrega

09.10.2021, 11:46 539

♦ Unii analişti cred că rata anuală a inflaţiei poate urca spre 7% la final de 2021 sau chiar peste ♦ Ţinta staţionară a BNR pentru rata anuală a inflaţiei este din 2013 de 2,5%+/- 1 pp ♦ Obiectivul fundamental al BNR este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor, conform statutului ♦ Dobânda-cheie a fost tăiată de BNR în ianuarie 2021 la minimul istoric de 1,25% şi a staţionat până acum ♦ Părerile analiştilor sunt împărţite în privinţa reducerii dobânzii-cheie astăzi.

Rata anuală a inflaţiei a tot crescut şi a depăşit 5%, unii analişti anticipând deja că la finalul anului 2021 poate ajunge la 7% sau chiar peste acest nivel, dublă faţă de limita superioară a intervalului ţintit de BNR, de 2,5%+/-1 pp, şi au apărut şi presiuni pe cursul de schimb, în timp ce BNR a stat în expectativă şi a menţinut de la începutul anului până acum dobânda-cheie la minimul istoric de 1,25%, mizând pe controlul lichidităţii din piaţa interbancară.

Pe de altă parte, alte bănci cen­tra­le, chiar din regiune, au început să înăs­prească politica monetară şi să trea­că la majorări de dobânzi, în con­textul creşterii inflaţiei la nivel inter­na­ţional, mişcări care nu pot să fie ignorate de BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO