Bănci și Asigurări

Bogdan Merfea, preşedinte Social Finance Association: Una dintre căile prin care putem creşte incluziunea financiară este înlăturarea barierelor la finanţare pentru operatorii economici din economia socială

Bogdan Merfea, preşedinte Social Finance Association:...

Autor: Mircea Nica

04.10.2022, 00:03 111

Datele din piaţă arată că este necesară dezvoltarea unor instrumente financiare adaptate operatorilor economici cu impact social pentru a putea creşte incluziunea financiară, potrivit concluziei evenimentului Rolul economiei sociale în incluziunea financiară organizate de Social Finance Association(SFA), Fundaţia Alături de Voi România şi Reţeaua Română a Întreprinderilor Sociale (RISE) la sediul BNR.

„Sunt foarte optimist referitor la principala concluzie a evenimentului, că una dintre căile prin care putem creşte incluziunea financiară este înlăturarea barierelor la finanţare a operatorilor economici din economia socială, prin crearea unor instrumente adecvate şi adaptate nevoilor acestora. Acest eveniment organizat cu suportul logistic al BNR, căreia îi mulţumim şi pe această cale, şi la care au participat reprezentanţi ai BNR, fonduri de garantare, ai ministerelor, bănci şi instituţii financiare, fundaţii, se constituie într-un prim pas în crearea ecosistemului de finanţare a economiei sociale din România”, precizează Bogdan Merfea. 

Modelul prin care persoane excluse social beneficiază de incluziune financiară este că operatorii economici cu impact social, prin activitatea desfăşurată, creează locuri de muncă şi inserează în câmpul muncii persoane vulnerabile şi excluse social, care devin ulterior clienţi ai instituţiilor financiar bancare. Pentru ca acest model să funcţioneze, trebuie însă ca şi întreprinderile sociale să beneficieze de sprijin pe partea financiară. În prezent, investiţiile sunt făcute preponderant prin finanţare europeană dedicateă în principal fazei de start-up.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO