Bănci și Asigurări

Bogdan Neacşu, CEC Bank: Suntem unul dintre principalii finanţatori ai economiei reale. Companiile din România au o rezilienţă foarte bună

Conferinţa ZF/CEC Bank Investiţi în România – Timişoara

Bogdan Neacşu, CEC Bank: Suntem unul dintre principalii...

Autor: Alex Ciutacu

20.03.2024, 19:07 151

CEC Bank a devenit unul dintre cei mai mari finanţatori ai economiei reale, fiind printre primii doi sau trei jucători din piaţa bancară în ceea ce priveşte creditarea antreprenorilor, companiilor şi proiectelor din economia reală, a explicat Bogdan Neacşu, preşedinte al Comitetului de Direcţie al CEC Bank, în cadrul conferinţei ZF Investiţi în România, organizată miercuri la Timişoara alături de CEC Bank.

„Cred că CEC Bank se erijează în a fi un jucător foarte important în a finanţa antreprenorii locali, persoane fizice, persoane juridice, dar cu precădere pe cei care îşi desfăşoară activitatea sau au business-uri în România. Şi îndrăznesc să cred că o facem din ce în ce mai bine şi încercăm să ne perfectăm maniera în care intervenim în piaţa sau maniera în care desenăm produsele noastre pentru a fi duse către clienţii noştri”.

CEC Bank a urcat în 2023 pe locul trei în topul băncilor după valoarea activelor nete raportate. Dincolo de acest clasament, CEC este unul dintre cei mai mari finanţatori ai economiei reale, într-un top pe care îl împarte cu Banca Transilvania, BCR şi BRD.

„Nu este atât de improtant locul neapărat, cel puţin acum, cât este important să avem o capacitate financiară şi o soliditate financiară astfel încât să fim cât mai prezenţi în piaţă. Ca să aveţi câteva repere, suntem al doilea sau al treilea cel mai mare finanţator al economiei reale”.

În economia reală, companiile din România dau dovadă de rezilienţă, în timp ce sectoare precum agricultura, infrastructura sau centrele logistice sunt într-o creştere continuă, chiar dacă se confruntă şi cu ani mai complicaţi.

„Este foarte important să vedem că în tot acest context companiile din Români au o foarte bună rezilienţă, mă refer aici la capacitatea de a-şi construi business-ul, de a continua business-ul sau de a cuceri anumite pieţe. Mă refer la zona agricolă, care a trecut prin multe probleme în ultimii doi ani de zile, probabil că şi anul acesta vor fi ceva mici probleme, dar totuşi este un segment în creştere”.

Bancherul a mai vorbit la Timişoara şi despre evoluţia pozitivă în sectorul de infrastructură, cu precădere infrastructură mare.

„Mă refer aici la marea infrassrtructură, care la fel de bine este un segment în continuă dezvoltare. (...) Iar asta ce înseamnă? Implică foarte mulţi antreprenori locali sau regionali să participe la aceste investiţii. Şi cred că este un semnal foarte bun. E adevărat că este şi o mare responsabilitate, pentru că plăţile trebuie făcute la timp, lucrurile trebuie făcute la timp, dar dacă lucrurile continuă în maniera în care am început în ultimii doi ani de zile, cred că România va beneficia de un salt fantastic în următorii ani”.

Al treilea sector subliniat ca fiind în creştere este cel al centrelor logistice, care asigură o dezvoltare economică.

„Este foarte important că se investeşte în câteva segmente imporrtante, e foarte important că investitorii străini se uită pozitiv la noi, cu toate plusurile şi minusurile pe care această ţară sau economie le are”.

Ce a mai declarat:

  • Strategia noastră este să fim o bancă din top cinci, cu active sănătoase, cu profitabilitate cât mai aproape de media sistemului bancar şi cu cât mai multe iniţiative din ce înseamnă să dirijezi aceste resurse financiare către economia reală.
  • Se observă că dobânzile au luat-o pe o pantă descrescătoare, dar atenţie că este mai degrabă o temperare a evoluţiilor, nu cred că ne îndreptăm aşa de repede către o altă perioadă de dobânzi scăzute.
  • De la începutul anului 2024 până acum nu văd atât de multe proiecte în piaţă pe cât vedeam acum un an sau doi. Antreprenorii sunt mai conservatori, mai ales când se uită la perioada următoare. Şi când spun perioada următoare mă refer chiar şi peste finalul anului 2024.
  • Anul 2023 a fost un an extraordinar din punct de vedere financiar pentru noi, a fost o creştere de aproximativ 35%, am ajuns cu total active undeva la 83,5 miliarde de lei şi un profit care sperăm noi ca după ce se va încheia exerciţiul de auditare financiară să se situeze undeva la nivelul celor 515 milioane de lei, aşa cum am anunţat.
  • Continuăm investiţiile în tehnologie, încercăm să ne modernizăm procesele, sistemele, maniera în care lucrăm cu clienţii noştri. Numai anul trecut vorbim de aproximativ 175 de milioane de lei, investiţii în zona de tehnologie pură, sisteme de operare, echipamente de operare care să susţină maniera în care această bancă performează în piaţă.
  • Poate aţi văzut că şi anul trecut industria bancară a obţinut profituri semnificative şi o rentabilitate, dacă vreţi, semnificativă, cu mult poate peste media anilor anteriori. Vă asigur că nu este doar zona bancară care a obţinut aceste profituri, ba aş spune că dacă e să ne măsurăm în profitabilitate cu alte segmente suntem chiar foarte mici. Şi nu o spun în detrimentul celorlalte segmente, ci o spun ca un efect pozitiv că celelalte zone precum retailul, marile lanţuri de magazine sau comercianţi, zonele logistice, zonele de energie, obţin rezultate extraordinare în urma investiţiilor pe care le fac şi care contribuie până la urmă la bunul mers al economiei din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO