Bănci și Asigurări

Boston Consulting Group: Averea românilor va creşte cu 7% până în 2027, de la 200 mld. dolari, depăşind atât rata de creştere din Europa de Est, cât şi pe cea globală

Boston Consulting Group: Averea românilor va creşte cu...

Autor: Cristina Bellu

21.07.2023, 11:05 885

Averea financiară personală netă în România a crescut în ultimii cinci ani la o rată anuală de 10,5%, ajungând la 200 de miliarde de dolari, şi se preconizează că aceasta va continua să se majoreze cu aproximativ 7% până în 2027, depăşind atât rata de creştere a Europei de Est, cât şi pe cea globală, notează Raportul Global de Avere 2023, realizat de firma de consultanţă în management Boston Consulting Group (BCG).

Potrivit acestuia, la sfârşitul anului 2022, procentul României în averea financiară totală a regiunii Europei Centrale şi de Est a fost de 5%.

Averea financiară nu include aşa-numitele active reale, în special imobiliarele, bunurile de consum durabile, cum ar fi maşinile sau bărcile, sau aurul şi alte metale preţioase non-monetare.

În ceea ce priveşte activele reale, adică proprietăţile imobiliare, bunurile de consum durabile, aurul şi alte metale preţioase non-monetare, valoarea acestei clase de active a crescut în ultimii cinci ani în România la o rată anuală de 3,4%, ajungând la aproximativ 200 de miliarde de dolari, conform datelor analizate de BCG.

„România se remarcă şi prin ponderea ridicată a altor active financiare, respectiv 19%, faţă de media Europei de Est de 7% şi faţă de media globală de 2%, ceea ce trasează sarcini pentru sistemul de intermediere financiară de a canaliza aceste active către clase de active mai controlabile şi mai transparente", spune Krisztian Horvath, Partener şi Director Asociat pentru Managementul Averii la BCG..

El remarcă faptul că în acelaşi timp, depozitele şi numerarul reprezintă 40% din averea totală a populaţiei României, sub nivelurile Europei de Est, dar peste rata globală de 30%. În acest context, cu inflaţie ridicată, aceasta ar putea duce la pierderi ale valorii reale a averii personale.

Anul trecut, averea financiară a persoanelor a scăzut la nivel global pentru prima dată în ultimii 15 ani. Primul declin pe piaţa globală a averii financiare, de la criza din 2008, a venit după o creştere de 10% în valoare, în 2021, una dintre cele mai mari din ultimele decenii. La nivel global, a scăzut cu 4%, iar în România a scăzut cu 1%.

“Cauzele declinului la nivel global au fost inflaţia şi creşterea ratelor dobânzilor, rezultatele slabe pe pieţele de capital, care au fost o consecinţă a incertitudinilor geopolitice cauzate de războiul din Ucraina. Averea financiară globală a însumat 255 trilioane de dolari anul trecut, iar declinul din 2022 se aşteaptă să fie de scurtă durată, deoarece se preconizează că averea va creşte cu 5%, ajungând la 267 trilioane de dolari”, spun analiştii de la BCG.

În România, există aproximativ 500 sute de persoane care deţin o avere financiară individuală cuprinsă între 20 de milioane şi peste 100 de milioane de dolari, clasându-se la nivel global ca fiind persoane cu valoare financiară ridicată şi extrem de ridicată.

În acelaşi timp, averea financiară individuală a majorităţii covârşitoare a populaţiei (15,8 milioane de români) nu depăşeşte 250.000 de dolari, conform Raportului Global de Avere 2023.

În scopul cercetării efectuate, care include România, BCG a folosit date bazate pe sistemul global de conturi naţionale (SNA), obţinute de la băncile centrale şi băncile comerciale.

Conform acestor date, aproximativ 36.500 de români deţin active financiare cu valoare cuprinsă între 250.000 şi 1 milion de dolari, în timp ce aproximativ 10.200 de români deţin active financiare în valoare cuprinsă între 1 şi 20 de milioane de dolari, 400 de români deţin între 20 de milioane şi 100 de milioane de dolari, iar 100 de români, consideraţi persoane cu avere financiară extrem de ridicată, deţin peste 100 de milioane de dolari.

"Împărţirea averii financiare în România arată o imagine interesantă şi bipolarizată, care este mai sănătoasă şi mai egalitară, în sensul că aproximativ 50% din averea financiară totală este deţinută de cei cu mai puţin de 250.000 de dolari, în timp ce la nivel global această cifră este doar de 32%. În acelaşi timp, în România există o concentrare a bogăţiei în rândul persoanelor extrem de bogate, respectiv cele care au o avere financiară de peste 20 de milioane de dolari. Aceştia deţin 23% din averea financiară totală din România, faţă de 13% la nivel global," adaugă Krisztian Horvath.

Averea financiară este definită ca fiind averea totală, excludând activele reale şi datoriile deţinute de adulţi.

 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO