Bănci și Asigurări

BRD a investit 15 milioane de euro intr-un centru regional de procesare IT

BRD a investit 15 milioane de euro intr-un centru regional de procesare IT

Patrick Gelin: Centrul ne va permite sa continuam aplicarea strategiei de crestere a activitatii pe toate pietele

12.12.2007, 17:37 667

BRD a investit 15 mil. euro intr-un centru de procesare IT, care va rula 80 de aplicatii informatice pentru institutia de credit si filialele grupului. Centrul urmeaza sa devina un hub regional pentru platforma de internet banking a altor subsidiare ale Societe Generale.
"Centrul va sustine decontarile de plati prin internet banking ale mai multor subsidiare din regiune", spune Patrick Gelin, presedintele BRD, a doua banca de pe piata. Proiectul ar putea evolua in timp prin conectarea mai multor membri ai grupului bancar francez.
Amplasat la iesirea din Bucuresti dinspre cartierul Berceni, centrul include peste 280 de servere si 100 de echipamente de retea, gestionand buna functionare a sistemelor informatice pentru peste 800 de puncte de exploatare situate in agentii ale bancii sau la locul de vanzare.
Proiectul a fost inceput in 2005 prin cumpararea terenului, iar in vara lui 2006 au inceput lucrarile la structura.
Centrul concentreaza toate sistemele IT pentru BRD si celelalte subsidiare ale grupului din Romania, iar migrarea sistemului pe noua platforma din Berceni a fost finali-zata la jumatatea lunii noiembrie.
In prezent, are 90 de angajati. Se intinde pe o suprafata de 1.400 de metri patrati, fiind construit de compania Arcom. Pe zona IT, BRD a lucrat cu IBM, OBS, Cronus (IT).
La inaugurare au participat din partea Societe Generale Didier Alix, director general delegat si Jean Louis Mattei, seful retelei internationale a grupului.
"Centrul este aliniat la cele mai bune norme internationale de organizare si de siguranta si ne va permite sa continuam aplicarea strategiei de crestere a activitatii pe toate pietele", a declarat Gelin.
Si alti jucatori de pe piata, membri ai unor grupuri cu prezenta extinsa in regiune, incearca sa dezvolte in Romania platforme IT sau call-centere care sa proceseze operatiuni pentru mai multe subdisiare din tarile vecine. Seful BRD afirma ca rezultatele bancii pe intregul an 2007 ar trebui sa fie in linie cu cele obtinute pe primele noua luni.
"Trimestrul IV este bun, nu am vazut schimbari fata de cele precedente", spune Gelin.
De asemenea, el considera ca anul 2008 nu va aduce provocari suplimentare fata de 2007, insa evolutia va depinde de contextul international si de mersul economiei romanesti. Cat priveste evolutia dobanzilor la credite, Gelin avertizeaza ca sunt de asteptat cresteri.
"Dobanzile cu siguranta nu vor cobori."
BRD a obtinut in primele noua luni ale anului un profit net de 682 de milioane lei (circa 207 milioane euro), in crestere cu 43% fata de rezultatul obtinut in primele trei trimestre din 2006.
Activele bancii se situau la 33,7 miliarde lei (peste 10 miliarde euro) dupa trei trimestre, in crestere cu 33% comparativ cu nivelul inregistrat la sfarsitul lunii septembrie 2006.
BRD isi pastreaza astfel locul al doilea in sectorul bancar local, facand parte din grupul de sase banci cu cote de piata mai mari de 5%, cumuland 63,2% din sistem la sfarsitul lunii septembrie 2007.
Banca are in prezent circa 9.000 de angajati si o retea teritoriala de 750 de unitati.
"Vom continua sa dezvoltam banca daca vom avea aceleasi conditii ca si anul acesta", a mai spus Gelin.
El nu se declara preocupat de recenta revenire a inflatiei. "Nu sunt traumatizat de cifra de inflatie. O rata de 4-5% pentru o tara ca Romania nu reprezinta nimic. In cinci ani ar trebui sa se alinieze la nivelul din zona euro, dar momentan nu este o problema."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO