Bănci și Asigurări

BREAKING Ministerul Finanţelor are din nou nevoie de bani de la români: din 6 iunie şi până pe 21 iunie 2022 vinde titluri de stat Fidelis la dobânzi chiar şi de 7,8% pe an, pe care ulterior le va aduce la Bursa de la Bucureşti. Acestea sunt cele mai mari dobânzi de la lansarea Fidelis, din vara anului 2020 încoace

BREAKING Ministerul Finanţelor are din nou nevoie de...

Autor: Liviu Popescu

01.06.2022, 10:50 25588

De luni, 6 iunie 2022 şi până pe 21 iunie 2022, statul român – prin Ministerul Finanţelor, vinde din nou titluri de stat Fidelis către investitorii persoane fizice, la doar două luni după precedenta astfel de emisiune, arată datele agregate de Ziarul Financiar. Astfel, noua finanţare a statului român, care ca şi precedentele va ajunge la Bursa de la Bucureşti, este structurată pe două tranşe – lei şi euro.

Aceste titluri de stat Fidelis sunt diferite de cele Tezaur anunţate miercuri de Ministerul Finanţelor, în contextul în care primele urmează să fie listate la Bursa de la Bucureşti şi pot fi cumpărate prin brokeri şi prin sindicatul bancar de intermediere, în timp ce Tezaur nu este tranzacţionabil şi poate fi cumpărat prin Trezorerie şi Poştă.

Finanţarea denominată în lei are două scadenţe: iunie 2023, deci un an, cu o dobândă de 7,2% pe an, şi iunie 2025, deci trei ani, cu o dobândă de 7,8% pe an. Şi cea în euro are două scadenţe: iunie 2023, deci un an, la o dobândă de 1,4% pe an şi iunie 2024 cu o dobândă de 2,3% pe an.

Potrivit datelor agregate de ZF din Monitorul Oficial, această emisiune Fidelis are cele mai mari dobânzi de până acum. Ulterior închiderii perioadei de subscriere, titlurile Fidelis ajung la Bursa de la Bucureşti, la fel ca precedentele emisiuni. MFP vinde Fidelis către populaţie din vara lui 2020, sumele atrase de la micii investitori mergând spre acoperirea deficitului.

Titlurile de stat vor fi oferite în România exclusiv persoanelor fizice rezidente şi nerezidente, cu excepţia persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.

Sindicatul de intermediere este format din: BT Capital Partners, Alpha Bank, BCR, BRD.

La precedenta emisiune Fidelis, din mai 2022, statul român a atras 2 mld. lei de la micii investitori. Din vara lui 2020 încoace statul a atras 11 mld. lei prin aceste finanţări.

Veniturile obţinute în urma investiţiei în titlurile de stat Fidelis, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.​