Bănci și Asigurări

Briza crizei nu se vede în schimburile cu Germania: exporturile româneşti către Germania continuă să crească, la fel şi importurile

Briza crizei nu se vede în schimburile cu Germania:...

Autor: Răzvan Botea

25.09.2019, 19:55 770

Economia Germaniei, asemenea economiilor Zonei Euro începe să simtă briza crizei. OCDE anticipează o creştere pentru Germania în acest an de 0,5% şi cu 0,6% anul viitor. Dar relaţiile comerciale între România şi Ger­mania, principala piaţă a expor­turilor româneşti, continuă să crească.

„Acest lucru arată că relaţiile economice româno-germane evolu­ea­ză în continuare pozitiv. Vedem şi pe viitor un potenţial important pentru dezvoltarea acestora şi ne dorim, în calitate de reprezentanţă oficială a economiei germane în România, să susţinem activ această evoluţie. Considerăm foarte importante teme precum formarea profesională, promovarea oraşelor şi a regiunilor din România, intensificarea cola­bo­rării bilaterale în domeniul tehnologiilor verzi şi creşterea com­petitivităţii companiilor ro­mâneşti“, spune Sebastian Metz, director general şi membru în Consiliul Director al AHK România.

Schimburile comerciale dintre România şi Germania (exporturi plus importuri) au însumat în primele şase luni ale acestui an 16,7 mld. euro. Exporturile au fost de 8,1 mld. euro - 23% din totalul exporturilor româneşti – iar importurile de de 8,6 mld. euro.

Potrivit Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană AHK, exporturile româneşti către Germania au crescut în primul semestru din 2019 cu 3,3%, în timp ce importurile din Ger­mania au însumat în această pe­rioa­dă 8,6 mld. euro, cu 2,5% mai mult de­cât în prima jumătate a anului trecut.

Cele mai importante grupe de pro­duse în cadrul schimburilor comerciale între România şi Germania sunt maşini şi aparate, mijloace şi materiale de transport, metale comune.

AHK arată că în momentul de faţă circa 7.500 de companii cu capital german sunt active în România, ceea ce înseamnă că peste 10% din companiile străine sunt companii germane sau cu capital german. Acestea au peste 226.000 de angajaţi, o cifră de afaceri de circa 27 mld. euro (13% din PIB al României).

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că exporturile de bunuri în prima jumătate a acestui an au înregistrat un avans de 2,7% faţă de perioada similară a anului trecut şi au ajuns la o valoare totală de 34,9 mld. euro. Importurile totale româneşti au crescut la un ritm mai accelerat, de 5,7%, ajungând la o valoare totală de 42,6 mld. euro în primele şase luni ale acestui an.

Ultimele rapoarte şi previziuni arată că economia Germaniei îşi reduce ritmul de creştere. Organizaţia Economică pentru Cooperare şi Dezvoltare (OCDE) prevede pentru acest an o creştere economică de doar 0,5% în 2019 şi o creştere de 0,6% în 2020. Datele Eurostat indică o creştere a economiei germană de doar 0,4% în al doilea trimestru al acestui an, a doua cea mai slabă evoluţie din Uniunea Europeană, după Italia, a cărei economie a stagnat.

Mai mult decât atât, faţă de trimestrul precedent, economia germană a înregistrat un declin de 0,1%.

Germania, asemenea României şi a celorlalte ţări din UE, se confruntă cu o scădere a producţiei industriale, mai ales pe segmentul auto, din cauza Brexitului şi a războiului comercial. Germania, cu o economie centrată pe exporturi şi cu excedente de cont curent uriaşe – peste 300 mil euro în ultimii doi ani - este lovită chiar de propria-i politică comercială: dacă în lume cererea scade, exporturile Germaniei nu-şi mai au căutare şi de aici o parte scăderii economiei. Potrivit OCDE, consumul mondial a crescut în prima parte a anului cu sub 1%, faţă de o creştere de 5% în prima parte a lui 2018.

Economia României creşte la un ritm bun, însă anumite semnale aduc îngrijorări. Producţia industrială a României a continuat să scadă în iulie, după ce în iunie a înregistrat o scădere de 6,6% an la an. În iulie în producţia industrială românească s-a înregistrat cea mai mare scădere din Uniunea Europeană, de 0,9%.

Industria românească înseamnă în continuare circa 23% din PIB şi face trei sferturi din exportul de bunuri. Cum Germania este principalul partener comercial al României, o reducere a motoarelor acolo va influenţa piaţa intenă.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO