Bănci și Asigurări

Bulgaria, o ţintă uşoară pentru cei ce vor să creeze panică în rândul deponenţilor

Bulgaria, o ţintă uşoară pentru cei ce vor să creeze...

Autor: Daniela Stoican

01.07.2014, 21:32 135

Jurnalistul rus Leonid Bershidsky atrage atenţia într-o opinie publicată de Bloomberg că doar într-o ţară în care oamenii sunt atât de neîncrezători în viitor cum e Bulgaria este suficientă trimiterea pe email sau pe Facebook a unei informări alarmiste care mai e şi scrisă prost pentru a convinge oamenii să retragă masiv depozite.

Bulgarii au o vorbă: metoda folosită pentru a ucide o bancă este aceeaşi ca pentru a omorî o muscă: ziarul. Acum zicala trebuie adusă la zi pentru că exodul de depozite din bănci a pornit de la emailuri şi mesaje pe Facebook.

A treia bancă din Bulgaria ca mărime, Corpbank şi banca numărul patru, Fibank, s-au confruntat cu retrageri masive de depozite săptămâna trecută, clienţii stând la cozi să retragă bani. Corpbank a fost drept urmare închisă până în 20 iulie şi plasată temporar sub conducerea băncii centrale a ţării. Panica retragerilor a fost declanşată, potrivit Agenţiei Naţionale de Siguranţă din Bulgaria, de o companie de investiţii care a „construit o reţea de companii asociate pentru servicii de marketing” pe care le-a folosit pentru a distruge încrederea în băncile respective.

Criza bancară apărută pe neaşteptate în cea mai săracă şi mai coruptă ţară din Uniunea Europeană arată cât de uşor este să destabilizezi economia atunci când situaţia politică este nesigură. Criza mai sugerează că UE s-a extins într-o regiune care nu împărtăşeşte regulile şi valorile europene.

Compania de investiţii aflată în centrul afacerii şi-ar fi folosit reţeaua de marketing în data de 26 şi de 27 iunie pentru a trimite o informare cu titlul „Buletin informativ privind riscul pe care îl prezintă depozitele din băncile bulgăreşti”. Documentul nesemnat şi care conţinea pe alocuri greşeli gramaticale susţinea că Corpbank, controlată de influentul om de afaceri Ţvetan Vasilev, care s-ar afla în spatele lanţului de electronice Domo, prezent şi în România, traversează o criză de lichiditate. Documentul mai arăta că fondul guvernamental de garantare a depozitelor nu are capitalul necesar pentru a-şi îndeplini funcţia, că sunt posibile şi alte falimente, şi că există posibilitatea ca leva să fie dezancorată de euro şi să se devalorizeze.

Buletinul a fost trimis prin email, pe Facebook şi prin sms-uri. După nici o săptămână, Corpbank a pierdut depozite reprezentând mai bine de 20% din active. Banca centrală a Bulgariei a fost nevoită să preia conducerea Corpbank, deşi banca era altfel sănătoasă. Ulterior Fibank a fost adusă în pragul falimentului. Guvernul bulgar a trebuit să strângă 2,3 miliarde de dolari printr-o emisiune de bonduri de urgenţă, mai ales de la bănci străine (cea mai mare bancă din Bulgaria este o subsidiară a UniCredit) pentru a stopa exodul şi pentru a stabiliza situaţia.

Nu a existat niciun motiv bine  pentru retragerile masive, dar ele ar fi putut fi declanşate de conflictul dintre doi oligarhi, Ţvetan Vasilev şi Delyan Peevski, cel din urmă fiind unul dintre cei mai epatanţi şi mai nepopulari oameni de afaceri din Bulgaria. Peevski nu are decât 33 de ani, dar a construit un conglomerat media care cuprinde şi câteva dintre cele mai importante ziare şi siteuri web din Bulgaria, pe care le deţinea până de curând pe numele mamei sale. Acum grupul ar fi deţinut, de o companie recent înregistrată pe numele cetăţeanului irlandez Patrick Halpenny, deşi irlandezul este improbabil să fie proprietarul reali.  

Anul trecut premierul socialist Plamen Oreşarski l-a numit pe Peevski să conducă Agenţia Naţională de Securitate, dar a fost nevoit să-l concedieze la scurt timp după aceea deoarece numirea a declanşat proteste de stradă.

Peevski şi Vasilev au intrat în conflict pe tema controlului grupului Bulgartabac, care domină industria tutunului din Bulgaria, şi în privinţa proiectului gazoductului South Stream, al cărui succes depinde de construirea de către Bulgaria a porţiunii care îi revine. Peevski şi-a forţat intrarea în proiect ca partener al constructorilor ruşi, iar Vasilev a spus că licitaţia publică vizând proiectul ar trebui reluată. Recent cei doi oligarhi ar fi făcut schimb de ameninţări cu moartea.

Vasilev neagă că Peevski ar fi în spatele retragerii de depozite de la banca sa, spunând că rivalul său „este folosit ca instrument într-un scenariu mai larg al cărui scop este destabilizarea ţării”. Este de presupus că face referire la Rusia. Oricum ar sta lucrurile, un conflict între doi oameni de afaceri, indiferent câte conexiuni politice ar avea, nu ar fi putut avea consecinţe atât de grave într-o ţară UE „cu vechime”.  Doar în Bulgaria, unde preşedintele tocmai a decis să organizeze alegeri anticipate în octombrie, ar fi putut un buletin informativ care nu prezenta prea multă încredere să declanşeze un exod al depozitelor. Oamenii sunt atât de nesiguri în privinţa viitorului şi în privinţa capacităţii guvernanţilor de a conduce ţara în loc să îşi burduşească buzunarele, încât sunt în stare să creadă orice şi să facă orice le stă în putinţă pentru a-şi ţine la adăpost economiile.

După şapte ani de apartenenţă la UE, Bulgaria este încă o ţară instabilă, infestată de oligarhi şi măcinată de corupţie, susceptibilă presiunilor din partea Rusiei, ţară de care Bulgaria depinde pentru livrările de gaze naturale. UE nu poate face prea multe pentru a rezolva problema guvernării deficitare a ţării, aşa cum nu poate rezolva nici problemele din Ungaria, unde aproape că se poate vorbi de dictatură. Ţările mai nou intrate în UE nu pot fi mai europene decât elitele lor şi prin aceste elite, preşedintele rus Vladimir Putin face incursiuni în Europa, asigurându-se că statele UE nu fac front comun împotriva expansionismului rus. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO