Bănci și Asigurări

Business internaţional. Mittelstand-urile din Germania, care reunesc IMM-uri, se revoltă în faţa unei fuziuni Deutsche Bank - Commerzbank

Deutsche Bank s-a confruntat cu pierderi în ultimii trei ani, timp în care a pierdut cele mai bune ratinguri, a ratat testele de stres şi a fost implicată în scandaluri de spălare de bani

Deutsche Bank s-a confruntat cu pierderi în ultimii trei ani, timp în care a pierdut cele mai bune ratinguri, a ratat testele de stres şi a fost implicată în scandaluri de spălare de bani

Autor: Alex Ciutacu

19.02.2019, 00:05 398

„Dacă punem două entităţi şchioape împreună nu vom obţine un «campion european».“

Cele mai mari două asocialţii de business pentru IMM-uri din Germania au anunţat public că se opun unei potenţiale fuziuni între Deutsche Bank şi Commerzbank, argumentând că o astfel de decizie de business ar afecta competitivitatea pentru finanţarea sectorului, potrivit Reuters.

Ministrul german de Finanţe Olaf Scholz a respins zvonurile care circulă în presa internaţională cu privire la presiunea exercitată de guvern asupra celor două bănci pentru o posibilă fuziune înainte de luna mai, numindu-le „speculaţii“.

Cu toate acestea, adjunctul său Joerg Kukies a declarat pentru ziarul german Sueddeutsche Zeitung că cele două instituţii sunt vulnerabile şi expuse în faţa unor preluări din cauza capitalizărilor slabe la care au ajuns.

Mittelstand-urile nemţeşti, aşa cum sunt cunoscute IMM-urile din Germania, reunesc 99% din companiile înregistrate în cea mai mare economie a Europei şi reprezintă 97% din exporturile ţării şi angajază 60% din forţa de muncă. „Cu cât există o competitivitate mai ridicată cu atât mai bine, prin urmare, nu vedem niciun motiv pentru ca cele două bănci să fuzioneze“, a declarat săptămâna trecută Reinhold von Eben-Worlee, şefa Asociaţiei Businessurilor de Familie. Mario Ohoven, preşedintele Asociaţiei Germane pentru IMM-uri, a lansat observaţii similare săptămâna trecută ca răspuns la zvonurile cu privire la posibila fuziune dintre cei doi creditori.

„Când două bănci cu probleme se unesc nu există nicio garanţie că rezultatul va fi o instituţie economică puternică. Pe scurt, dacă punem două entităţi şchioape împreună, nu vom obţine un «campion european»“, spune Ohoven.

Atât Eben-Worlee, cât şi Ohoven au declarat pentru sursa citată că băncile stabile cu o amprentă internaţională sunt cele de care are nevoie economia germană pentru a rămâne o forţă internaţională.

Deutsche Bank este considerată una dintre cele mai importante bănci din sistemul financiar global.

Însă, cea mai mare bancă din Germania s-a confruntat cu pierderi în ultimii trei ani, timp în care a pierdut cele mai bune rating-uri, a ratat testele de stres şi a fost implicată în scandaluri de spălare de bani, în timp ce Commerzbank este încă deţinută parţial de guvernul german după ce a fost salvată de stat în timpul crizei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO