Bănci și Asigurări

Cabat: Noile restricţii BNR vor duce la diminuarea cererii de împrumuturi ipotecare

Autor: Claudia Medrega

07.09.2011, 17:15 556

Noi reguli legate de restricţionarea creditului de retail vor duce la diminuarea cererii de împrumuturi ipotecare, şi posibil, la creşterea dobânzilor pe termen scurt, băncile urmând să se orienteze spre acordarea creditelor în lei, pentru consum, a comentat analistul financiar Dragoş Cabat.

BNR a decis să restricţioneze împrumuturile de retail, stabilind un avans de 30% pentru finanţările ipotecare în euro şi limitând creditul de consum la cel mult cinci ani. Proiectul este în dezbatere publică până în 20 septembrie.

"Regulile devin mai dure pentru credite. În cazul împrumuturilor în lei, regulile sunt ceva mai puţin restrictive. Creditele în valută vor deveni mai puţin atractive decât cele în lei. În mod normal, s-ar putea înregistra o diminuare a cererii de credite ipotecare. Băncile se vor orienta spre acordarea creditelor în lei, de consum ", a comentat analistul financiar Dragoş Cabat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO