Bănci și Asigurări

Care sunt pariurile pe curs în perioada următoare: de la 4,4 la 4,6 lei/euro

Care sunt pariurile pe curs în perioada următoare: de la 4,4 la 4,6 lei/euro

Autor: Ciprian Botea

03.09.2012, 00:02 618

Tensiunile de pe piaţa valutară, care au trimis leul la minime istorice în această vară, sunt departe de a se fi încheiat şi moneda naţională ar putea ajunge din nou sub presiune pe fondul crizei datoriilor suverane din zona euro, dar şi al incertitudinilor de pe scena politică apărute în contextul alegerilor parlamentare de la finalul anului. Prognozele analiştilor indică un curs între 4,5-4,6 lei/euro la sfârşitul lunii decembrie, dar nu lipsesc nici estimările pesimiste de 4,8 lei/euro.

Totuşi, există aşteptări ca pe termen scurt leul să se aprecieze şi cursul de schimb să coboare spre 4,4 lei/euro în septembrie-octombrie, adică înainte ca presiunile din zona politică să îşi facă simţită prezenţa. Chiar Guvernul se aşteaptă la un leu mai depreciat în lunile următoare, estimând o paritate medie de 4,5 lei/euro în următoarele patru luni şi un curs mediu de 4,45 lei/euro pe întreg anul 2011.

BNR a publicat vineri un curs apropiat de 4,46 lei/euro, după ce moneda naţională s-a apreciat constant în ultimele săptămâni. Majoritatea analiştilor afirmă însă că mişcările recente de apreciere a leului nu indică neapărat o diminuare a presiunilor pe moneda naţională, ci doar o slăbire temporară a acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO