Bănci și Asigurări

Cazul Bank of Cyprus: Câţi bani vor pierde deponenţii cu mai mult de 100.000 de euro

Cazul Bank of Cyprus: Câţi bani vor pierde deponenţii...

Autor: Vlad Popescu

09.04.2013, 16:52 2001

Deponenţii cu mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor pierde minimum 37,5% din fondurile care depăşesc acest prag de garantare, iar procentul ar putea ajunge la 60% dacă va fi nevoie de mai mulţi bani pentru salvarea băncii, potrivit unor clarificări prezentate marţi de banca centrală din Cipru, care reconfirmă unele informaţii publicate anterior.

Astfel, 22,5% din fondurile care depăşesc 100.000 de euro în conturile constituite la Bank of Cyprus vor fi îngheţate timp de 90 de zile, până când se va decide dacă este nevoie de mai mulţi bani pentru salvarea băncii.

Sumele preluate în vederea salvării Bank of Cyprus vor fi convertite automat în acţiuni cu drept de vot şi dividende la bancă, la un preţ încă necunoscut.

Restul fondurilor din conturi, reprezentând aproximativ 40% din sold, vor fi îngheţate pentru o perioadă din considerente de lichiditate, dar vor continua să acumuleze dobânda obişnuită plus 10 puncte de bază (0,1 puncte procentuale), potrivit anunţului publicat marţi de banca centrală din Cipru.

Banii for fi folosiţi în cadrul procedurii de "bail-in" (salvare din resurse proprii) derulată la Bank of Cyprus în urma acordului de finanţare externă de 10 miliarde euro încheiat de guvernul cipriot cu guvernele din zona euro şi FMI.

Guvernatorul băncii naţionale din Cipru, Panicos Demetriades, a declarat că scutirea unor deponenţi de la această măsură ar putea conduce la pierderi mai mari pentru alţi clienţi, potrivit Cyprus Mail.

Guvernul a decis să facă excepţii pentru mai multe grupuri de deponenţi, precum municipalităţile, organizaţiile caritabile, instituţiile de învăţământ şi companiile de asigurări.

"Contribuţia din depozitele negarantate creşte cu fiecare excepţie suplimentară", a declarat Demetriades în timpul audierilor din Comisia pentru finanţe a parlamentului cipriot.

Parlamentarii au fost înştiinţaţi de către guvernator că procentul final al pierderilor din depozitele negarantate de la Bank of Cyprus va fi cunoscut în luna septembrie.

Guvernul cipriot a introdus la sfârşitul lunii martie restricţii asupra tranzacţiilor financiare şi circulaţiei capitalului, premieră în zona euro, pentru a preveni retrageri masive de bani de la bănci.

Bank of Cyprus este prezentă şi în România printr-o sucursală supravegheată de banca centrală din Cipru. Depozitele constituite la Bank of Cyprus România sunt garantate de guvernul din Cipru până la pragul de 100.000 de euro.

Activitatea sucursalei din România a fost suspendată temporar începând de la 1 aprilie, iniţial timp de 7 zile, potrivit deciziei Băncii Centrale a Republicii Cipru, pentru a identifica o soluţie de vânzare a sucursalei de la Bucureşti. Perioada a fost prelungită pe 8 aprilie cu încă două săptămâni, pentru a se putea încheia un acord de preluare cu unul dintre ofertanţii dispuşi să cumpere banca. Negocierile urmau să înceapă luni, a precizat duminică banca.

Banca Comercială Română (BCR), controlată de grupul austriac Erste, a declinat interesul pentru preluarea sucursalei din România a Bank of Cyprus, iar, potrivit unor surse din piaţa bancară, Raiffeisen Bank şi-ar fi retras oferta.

Un alt nume vehiculat pentru preluarea Bank of Cyprus este Banca Transilvania, care ar fi depus săptămâna trecută o ofertă neangajantă.

Până la redeschiderea sucursalei BoC şi agenţiilor acesteia din România, clienţii pot folosi reţeaua de ATM-uri, iar pentru necesităţi deosebite sunt invitaţi să contacteze call-center-ul sucursalei băncii.

Bank of Cyprus deţine 0,7% din totalul activelor la nivelul sectorului bancar românesc, reprezentând aproximativ 600 milioane euro. Depozitele constituite la bancă se situează la aproximativ 200 de milioane de euro.

Cipru a ajuns la o înţelegere cu autorităţile din Grecia şi Marea Britanie pentru preluarea sucursalelor Bank of Cyprus şi Popular Bank (Laiki) din aceste state. Popular Bank a fost desfiinţată şi divizată în cadrul acordului încheiat de guvernul cipriot cu statele din zona euro şi FMI, depozitele mai mici de 100.000 de euro fiind transferate la Bank of Cyprus.

Laiki este prezentă în România prin subsidiara Marfin Bank România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels