Bănci și Asigurări

Ce scrie Bloomberg despre cine îl va înlocui pe Mugur Isărescu la şefia BNR. Niciun nume nou nu e pe listă

Ce scrie Bloomberg despre cine îl va înlocui pe Mugur Isărescu la şefia BNR. Niciun nume nou nu e pe listă

Autor: Alex Ciutacu

21.05.2019, 09:37 20758

Se apropie momentul în care Mugur Isărescu trebuie să decidă dacă îşi va prelungi mandatul de peste un sfert de secol la conducerea băncii centrale din România – el fiind bancherul central cu cea mai mare vechime în funcţie din întreaga lume, scrie publicaţia americană Bloomberg.

Guvernatorul BNR are 69 de ani şi a trecut prin orice conjunctură economică de la hyperinflaţie, cu ţara sa în pragul falimentului, şi până la criza financiară din 2008. Decizia pe are o va lua legat de cum îşi va continua drumul după luna octombrie când îi expiră mandatul ar putea fi crucială pentru independenţa băncii centrale a României în era populismului.

România, o ţară de aproximativ 20 de milioane de oameni, le dă deja o durere de cap oficialilor UE – care încearcă să învingă ameninţările la adresa democraţiei în toate ţările din fostul bloc communist. Spre exemplu, în Ungaria şi Polonia oamenii care fac parte din consiliile de administraţie ale băncilor central sunt deja aliaţi guvernamentali.

Bloomberg scrie că Isărescu ar putea fi mai înclinat să plece dacă există o asemenea ameninţare şi asupra consiliului de administraţie din România, unde toţi membri urmează să fie realeşi sau înlocuiţi.

„Dacă actuala conducere este înlocuită de către oameni mai puţini calificaţi şi loiali politiului, atunci randmentul pentru titlurile de stat ar putea creşte iar leul ar putea fi din nou sub presiune. (…) Îmi este teamă că dacă nu e Isărescu, va fi cineva mai puţin credibil şi cu mai puţină influenţă”, spune Blaise Antin, şeful cercetării pe pieţele emergente în cadrul grupului American TCW Group – un cumpărător al titlurilor de stat din România.

Pentru România nu este un moment deloc potrivit pentru o astfel de schimbare. După o creştere rapidă, economia dă semne de încetinire, în timp ce deficitul bugetar ar putea depăşi limitele impuse de UE anul viitor, cu deficitul de cont curent la cel mai ridicat nivel din 2008. Cu alegeri atât prezidenţiale cât şi parlamentare până la finalul anului 2020, banca centrală are nevoie de o mână fermă.

Isărescu este exact această mână fermă, apreciază Bloomberg. El a jucat un rol cheie în ascensiunea României către Uniunea Europeană în 2007 şi a fost o ancoră de stabilitate în timp ce multe guverne s-au prăbuşit. Cu el la cârma băncii, hiperinflaţia a fost învinsă, iar creşterea a ajutat în lupta împotriva sărăciei. Următorul ţel ar fi adoptarea monedei unice, un obiectiv stabilit pentru 2024.

Isărescu a câştigat în cei 28 de ani şi influenţă internaţională. A colaborat în ipostaza de omolog cu oameni precum Alan Greenspan şi Mario Draghi, a primit 17 titluri de onoare universitare şi este un membru  al exclusivistului club Bilderberg Group.

Însă autoritatea lui Isărescu a fost pusă la încercare. Acesta a atras atenţia că guvernul nu l-a consultat pe nimic, de la reduceri de taxe şi până la aşa-numita initial „taxă pe lăcomia” băncilor – prima măsură generând un factor inflationist, iar a doua declanşând cele mai mari vânzări în masă pe bursa de la Bucureşti din ultimul deceniu.

Deşi în ultimii ani principalele partide din parlament au ajuns la un acord echilibrat cu privire la componenţa consiliului de administraţie din BNR, opoziţia susţine că de această data Partidul Social Democrat vrea controlul deplin.

Potrivit Bloomberg, potenţialii înlocuitori ai lui Mugur Isărescu ar fi Florin Georgescu, prim-viceguvernator din 2004, Aura Socol, profesor în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) Bucureşti, cu legături în PSD, Cristian Socol, soţul Aurei şi de asemenea profesor în cadrul ASE şi Leonardo Badea economist cu legături în PSD, care conduce acum Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Până acum, guvernatorul nu a fost explicit cu privire la intenţiile sale, tachinând reporterii cu indicii.

„Am aproape 70 de ani, nu?”, a spus Isărescu anul trecut, transmiţând că nu are intenţia de a mai continua.

Când a fost întrebat din nou în luna ianuarie, el a spus doar că „parlamentul va decide” şi „ceea ce contează este ca instituţia să fie solidă”.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8909
Diferență: -0,3687
Ieri: 4.9090
Azi: 4.7450
Diferență: -0,0926
Ieri: 4.7494
Azi: 5.7696
Diferență: -0,5858
Ieri: 5.8036
Azi: 5.0380
Diferență: -0,1783
Ieri: 5.0470