Bănci și Asigurări

Cererea de lei a animat piaţa valutară în aprilie: tranzacţiile s-au apropiat de 34 miliarde de euro

Cererea de lei a animat piaţa valutară în aprilie:...

Autor: Ciprian Botea

09.05.2013, 20:49 376

Piaţa valutară de la Bucureşti a încheiat luna aprilie cu un volum al tranzacţiilor de 33,8 miliarde de euro, cu 15% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Tranzacţiile valutare au înregistrat un salt în aprilie pe fondul revenirii cererii pentru lei, în special din partea investitorilor străini interesaţi de achiziţia de titluri de stat.

Leul s-a apreciat cu 2% pe parcursul lunii trecute pe fondul unui trend constant de scădere a cotaţiilor pe piaţa valutară. Leul a intrat pe o pantă ascendentă în aprilie după un episod de volatilitate a cursului la finalul lunii martie, determinată de criza bancară cipriotă. Chiar dacă piaţa valutară s-a mai animat în aprilie, volumul tranzacţiilor este încă vizibil sub maximele înregistrate anterior. Maximul ultimului an a fost atins în mai 2012, când volumul tranzacţiilor s-a ridicat la 41,7 mld. euro.

Minimul a fost atins în noiembrie anul trecut, de 28,7 mld. euro. Istoric, cel mai mare volum al tranzacţiilor s-a înregistrat în octombrie 2008, pe fondul unui aşa-zis atac speculativ asupra leului, tranzacţiile depăşind atunci pragul de 59 mld. lei. În fiecare zi băncile cumpără şi vând valută fie în relaţie cu clienţii lor, fie între ele, pentru a-şi regla poziţiile. În total, tranzacţiile derulate de bănci au însumat zilnic, în medie, 1,54 mld. euro în luna aprilie, din care operaţiunile interbancare au însemnat 237 mil. euro. Restul au fost operaţiunile cu clientela, segment în care sunt însă incluse şi tranzacţiile derulate cu jucătorii off-shore.

Tranzacţiile valutare au înregistrat în aprilie un plus de 4% şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Statisticile BNR prezintă doar date agregate, fără să facă o separare între schimburile valutare „la vedere“ şi swap-uri. Practic, prin aceste operaţiuni, băncile locale cedează jucătorilor străini leii pe care îi deţin în exces şi obţin euro, finanţându-şi astfel portofoliile mari de credite în valută.

La rândul lor, jucătorii străini plasează leii astfel obţinuţi în titluri de stat româneşti. Cererea de titluri de stat a crescut de la începutul anului, în special din partea investitorilor străini, interesaţi mai ales de titlurile cu scadenţe lungi. Spre exemplu, în luna aprilie Finanţele au vândut doar obligaţiuni cu scadenţe peste doi ani în valoare de 2,5 mld. lei. Ciprian Botea

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO