BRD-SocGen, BCR, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania şi Garanti au atras aproape 70% din banii plasaţi de fondurile de pensii private în depozite, acţiuni şi obligaţiuni bancare, respectiv 8% din toate plasamentele acestor fonduri.
Fondurile de pensii administrate privat au investit anul trecut în sectorul bancar 1,8 mld. lei, reprezentând aproximativ 12% din total portofoliu, iar două treimi din aceste plasamente au fost în depozite, în timp ce diferenţa a revenit investiţiilor în acţiuni şi obligaţiuni ale băncilor tranzacţionate la BVB, în proporţii apropiate, potrivit datelor publicate de BNR în Raportul de stabilitate financiară. BNR avertizează că o eventuală vulnerabilitate ar putea proveni din concentrarea activităţii de depozitare şi custodie în proporţie de peste 70% la o singură bancă.
Activele totale ale fondurilor de pensii private au ajuns la sfârşitul anului trecut la 15 mld. lei, iar după S1 din 2014 totalizau 17 mld. lei, respectiv 2,6% din PIB. Plasamentele fondurilor de pensii private în acţiuni ale băncilor, care au cumulat 291,4 mil. lei, au fost concentrate la BRD, Banca Transilvania şi Carpatica. Pe de altă parte, sumele plasate în obligaţiuni, de 320,7 mil. lei, au vizat patru bănci, respectiv BCR, Raiffeisen, UniCredit Ţiriac Bank şi RBS.
Analizând toate plasamentele fondurilor de pensii private, se observă că preferinţa administratorilor pentru titlurile de stat s-a menţinut, însă ponderea acestora a scăzut considerabil în favoarea portofoliului de acţiuni, în căutarea unor randamente mai mari.
Citiţi în continuare pe ZF Corporate:
- ponderea plasamentelor în titluri de stat (iunie 2013/iunie 2014)
- ritmul mediu anual de creştere al activelor fondurilor de pensii private în ultimii trei ani ; randamentul mediu