Bănci și Asigurări

Cine a fost fondatorul Băncii Naţionale a României şi modelul guvernatorului Mugur Isărescu

Cine a fost fondatorul Băncii Naţionale a României şi...

Autor: Ştefan Stan

10.09.2013, 15:37 2479

Carada a fost un economist politic şi scriitor român şi împreună cu C.A. Rosetti, Ion C. Brătianu şi alţi politicieni ai vremii, a pus bazele sistemului bancar românesc.

Banca Naţională a României a dezvelit luni statuia lui Eugeniu Carada, realizată de sculptorul Ioan Bolborea, autorul ansamblului "Caragialiana", dar şi al altor statui comandate de Primăria Capitalei. BNR a plătit 3,5 milioane lei pentru realizarea monumentului dedicat lui Carada, fondatorul Băncii Naţionale.

Carada s-a implicat activ în lupta pentru Unire, unde a jucat un rol foarte important. Meritele sale se văd în 1857, când este ales prin vot ca deputat în Consiliul Municipal al Bucureştiului. El a îndeplinit şi funcţia de secretar al Adunării ad-hoc, poziţie din care a militat de partea mişcării unioniste. Cu această ocazie se întalneşte cu Ion C. Brătianu şi mai târziu cu C.A. Rosett. Eugeniu Carada devine ulterior secretar de redacţie la ziarul lui Rosetti, „Românul”, unde încă din primul articol se creionează lupta lui pentru noţiunea de libertate: „Libertatea unui individ nu are alte margini decât libertatea altuia”.

După ce Barbu Catargiu a fost asasinat, Carada a fost acuzat a fi fost unul dintre autorii morali ai faptei, fiind arestat pentru o scurtă perioada (9–22 iunie 1862). În 1863 pleacă la Paris într-o misiune politică, ascunsă sub pretextul completării studiilor. Motivul real al plecării sale este de a pregăti spectrul politic şi jurnalistic francez pentru detronarea lui Cuza şi aducerea pe tron a unui domn străin, în contextul în care Unirea Principatelor era recunoscută atât de Imperiul Otoman cât şi de Marile Puteri doar pe perioada domniei lui Cuza, conform Wikipedia.

Carada a jucat un rol important şi în obţinerea Independenţei. Alături de Ion C. Brătianu, el adună oamenii care să organizeze armata, procură acesteia armamentul necesar şi asigură proviziile.

După terminarea activităţilor legate de recunoaşterea independenţei în cadrul Congresului de la Berlin, Carada înfiinţează, alături de Ion C. Brătianu, Banca Naţională a României în 1880. Deşi nu acceptă funcţia de Guvernator, o preia într-un final pe cea de director, după ce Brătianu l-a ameninţat că îşi dă demisia din guvern.

Spre sfârştul vieţii sale, Carada a fost ultimul rămas dintre cei trei lideri ai Partidului Naţional Liberal, artizani de seamă ai României moderne.  Deşi Eugeniu Carada nu a apucat să vadă Marea Unire înfăptuită, pentru că s-a stins din viaţă în 1910, activitatea sa a avut un rol esenţial pentru înfăptuirea acesteia.

                                                                                                      

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO