Bănci și Asigurări

Ciprioţii de la Marfin au atras depozite de 36 mil. € în două luni

Ciprioţii de la Marfin au atras depozite de 36 mil. € în două luni

Autor: Ciprian Valentin Botea

20.04.2012, 00:04 897

Marfin Bank, filiala locală a grupului cipriot cu acelaşi nume, a raportat o creştere cu 21% a depozitelor atrase de la clientelă în primele două luni din 2012, până la 205 milioane de euro, în timp ce soldul creditelor a stagnat.

Volumul depozitelor scăzuse cu echivalentul a 7 mil. euro pe parcursul anului trecut, ajungând la 169 mil. euro în decembrie, dar banca a reuşit să recupereze terenul pierdut plătind dobânzi peste media pieţei pentru a atrage resurse de la clienţi. Marfin are o dobândă de 7,5% pe an la depozitele cu scadenţa la şase luni, una dintre cele mai mari bonificaţii din piaţă.

Soldul creditelor acordate a stagnat, în paralel, la circa 414 mil. euro, banca reuşind să-şi reducă raportul credite/depozite la 202%. Raportul credite/depozite rămâne însă unul dintre cele mai dezechilibrate din piaţă, în condiţiile în care banca s-a bazat mult timp pe finanţările de la grup.

Marfin a avut în perioada ianuarie-februarie venituri de 3,5 mil. euro, în creştere de la 3,3 mil. euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce profitul operaţional s-a apropiat de 1,2 mil. euro.

Anul trecut banca obţinuse un profit operaţional de 13 mil. euro, dar rezultatul net a fost negativ, fiind raportată o pierdere de 4 mil. euro din cauza cheltuielilor mari cu provizioanele de risc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO