Bănci și Asigurări

Citi majoreaza gradul de indatorare la 70%

19.08.2008, 19:02 16

Citi Romania accepta un grad maxim de indatorare de 70% pentru imprumuturile in lei acordate clientilor individuali pentru nevoi personale si pentru carduri de credit, procentul urmand sa fie aplicat diferentiat in functie de bonitatea solicitantilor de credite, potrivit normelor proprii de creditare pentru care banca a obtinut recent avizul BNR.
Gradul maxim de indatorare va fi calculat pe baza veniturilor solicitantului cu caracter de permanenta acceptate de catre banca, din care vor fi scazute cheltuielile minime de subzistenta prevazute de legislatia in vigoare.
Perioada de creditare este de maximum sapte ani, iar valoarea creditului este stabilita pentru fiecare solicitant de credit pentru nevoi personale in functie de veniturile cu caracter de permanenta acceptate de catre banca, in functie de gradul de indatorare si bonitatea solicitantului. In cazul pensionarilor, venitul minim lunar trebuie sa fie de 333 lei, iar pentru angajati de 388 lei. Plafonul maxim al creditelor pentru nevoi personale fara garantie imobiliara oferite de Citi Romania poate atinge suma de 65.000 de lei in cazul creditelor noi, si de 75.000 de lei in cazul clientilor actuali ai bancii, care doresc suplimentarea creditului.
Pentru un credit mai mare de 45.000 de lei, Citi Romania practica o dobanda fixa incepand cu 9,9% pentru intreaga perioada de creditare. Pentru sume mai mici de 45.000 de lei, dobanda este mai mare sau egala cu 11,99%, in functie de bonitatea clientului si de suma imprumutata.
Dobanda anuala efectiva incepe de la 20,2% pentru un credit mai mare de 45.000 de lei fara asigurare, pe o perioada de rambursare de sase ani, creditele fiind acordate atat de Citi Bank cat si de Citi Financial.
In luna martie a anului trecut, BNR a decis sa elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei, care se situa la 25% din suma imprumutata in cazul celor ipotecare si la 30% pentru creditele de consum, precum si valoarea maxima a gradului de indatorare a persoanelor fizice. Normele de creditare ale bancilor trebuie sa fie validate de BNR, procesul incepand in primavara lui 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO