Bănci și Asigurări

Citibank iese la atac pe creditul de consum: dacă îţi încasezi salariul prin cont la bancă nu îţi mai trebuie adeverinţă de venit

Autor: Liviu Chiru

12.07.2011, 12:07 341

Citibank, sucursala locală a gigantului american Citi, iese laatac pe piaţa încă amorţită creditului de consum, mizând pedocumentaţie minimă - clienţii nu mai trebuie să aducă fişă fiscalăşi nici măcar adeverinţă de venit, dacă îşi încasează salariulprintr-un cont curent deschis la bancă. Creditele sunt vândute doarîn lei, suma maximă care poate fi împrumutată ajungând la 60.000 delei.

Dobânzile sunt încep de la 13,99% pe an, dar pot ajunge până la18,99% pe an, în funcţie de mai mulţi factori, printre care şiîncasarea salariul prin cont curent deschis la Citibank. Comisionulde analiză a dosarului este de 600 de lei. Banca nu percepecomision de administrare, în schimb cere clienţilor să plătească uncomision lunar de asigurare de 0,143% din valoarea finanţată debancă.

"Principalul avantaj al împrumutului în lei oferit de cătreCitibank este eliminarea riscului generat de fluctuaţia cursuluivalutar. Astfel, clientul are posibilitatea de a gestionaîmprumutul în mod eficient precum şi de a opta pentru rambursareaîn rate egale sau descrescătoare", spune Mihaela Nacu, directordepartament credite persoane fizice la Citibank România.

La dobânda de 13,99% pe an, rata lunară la un credit de 55.000de lei, pe şase ani, este de 1145,38 lei. Dobânda anuală efectivăeste de 15,4% pe an.

Citi beneficiază de avantajul de a funcţiona pe plan local înregim de sucursală a Citibank Dublin, ceea ce înseamncă că trebuiesă respecte reglementările prudenţiale mai blânde ale autorităţiifinanciare irlandeze. Băncile locale reglementate de BNR nu au voiesă vândă credite fără adeverinţă de venit şi fişă fiscală.

Un pas similar au făcut recent şi olandezii de la ING, care deasemenea operează în regim de sucursală a băncii-mamă - INGOlanda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO