Bănci și Asigurări

Citigroup ar putea pierde până la şapte miliarde de dolari din cauza apreciarii dolarului

Citigroup ar putea pierde până la şapte miliarde de...

Autor: Bogdan Cojocaru

11.06.2013, 14:16 397

Banca americană Citigroup ar putea pierde anul acesta până la şapte miliarde de dolari din capital dacă dolarul se apreciază în raport cu euro, cu yenul şi cu monedele economiilor emergente, scrie Bloomberg, care citează estimări făcute de analistul Charles Peabody.

Peabody, care conduce departamentul de cercetare al firmei Portales Partners, se numără printre cei patru dintre cei 34 de analişti intervievaţi de Bloomberg care recomandă investitorilor să vândă acţiunile Citigroup.

El anticipează că banca ar putea pierde anul acesta între cinci şi şapte miliarde de dolari din capitalul de bază cerut de lege dacă dolarul se apreciază în raport cu euro, cu yenul şi cu monedele economiilor emergente. Pariurile valutare aduc jumătate din venitul Citigroup.

Aceasta ar fi cea mai mare pierdere de acest fel din ultimii cinci ani, depăşind deficitul de 3,5 miliarde dolari din 2011.

Ceilalţi analişti estimează că acţiunile Citi vor înregistra în următoarele 12 luni cea mai bună performanţă dintre cele ale băncilor americane.

Fostul director executiv Vikram Pandit a extins operaţiunile din străinătate ale Citigroup pentru a ajuta banca să-şi revină din criza creditului din 2008 din SUA. Peabody, care a prezis încă din ianuarie 2005 că piaţa ipotecară se va prăbuşi, spune că dependenţa băncii de veniturile din străinătate îl face să se teamă că încetinirea economică globală o va afecta Citigroup mai rău decât pe băncile americane concurente.

“Aceste riscuri valutare merită asumate dacă există perspective mari de creştere. Dar dacă avansul global încetineşte, atunci riscurile se amplifică, iar creşterea nu poate acoperi riscurile valutare”, apreciază Peabody. El estimează că acţiunile Citigroup ar putea să scadă cu 50% în următoarele 12 luni. Potrivit mediei estimărilor celorlalţi analişti, titlurile ar putea avansa cu 7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO