Bănci și Asigurări

Coface: Bancherii caută soluţii să ţină clienţii în viaţă şi vând mai puţine credite neperformante

Autor: Claudia Medrega

20.01.2011, 23:57 74

Creditarea va reveni pe o uşoară creştere în acest an, iarportofoliile de împrumuturi neperformante vândute de bănci vorcontinua să scadă, instituţiile de credit urmând să încercerestructurarea acestora, consideră Cristian Ionescu, countrymanager pentru România, Bulgaria şi Slovacia al Coface.

"După criză bancherii au fost agresivi, speriaţi. Acum încearcăsă caute soluţii să restructureze creditele neperformante, să ţinăclienţii vii. Anul trecut portofoliile de creanţe scoase la vânzareau scăzut cu 50%", a spus Ionescu.

La finele lunii noiembrie 2010 creditele neperformante totalizau34 mld. lei, reprezentând circa 16,7% din totalul împrumuturilor.Bancherii se aşteaptă ca vârful creditelor neperformante să fieatins cel mai devreme la jumătatea anului.

Şi experţii FMI estimează continuarea ascensiunii creditelorneperformante în prima jumătate a anului din cauza slabeiactivităţi economice.

Creşterea restanţelor a accelerat la sfârşitul lui 2008, soldulacestora urcând constant în ultimii doi ani din cauza presiunilorde curs, dar şi a creşterii şomajului şi scăderii veniturilorpopulaţiei şi companiilor.

În ceea ce priveşte companiile, agenţia de rating Coface seaşteaptă la o îmbunătăţire treptată a situaţiei, anticipând cifrede afaceri şi profitabilitate în uşoară creştere, în condiţiile încare costurile au fost deja reduse.

"Neplăţile sunt la un nivel satisfăcător.Vârful a fost atins în2009, dar şi anul trecut au existat pusee de creştere. Companiiles-au readaptat la mediul economic", a spus Ionescu.

Faţă de 2009, anul trecut numărul cazurilor notificate cuîntârzieri la plată a scăzut cu 60%, iar valoarea cumulată aacestora s-a redus cu 75%, conform datelor Coface, care deruleazăactivităţi pe segmentele asigurărilor de credite comerciale,factoring, ratinguri, recuperări de creanţe şi rapoarte de credit.Volumul daunalităţii s-a redus în 2010 până la 55%, de la nivelulrecord din 2009, de peste 150%.

Coface anticipează totuşi continuarea creşterii număruluifirmelor care vor intra în insolvenţă, în condiţiile în care nuexistă încă un mediu economic stimulativ, urmând să existe şi unelefalimente "răsunătoare", în domenii cum ar fi distribuţia demedicamente. În primele nouă luni ale anului 2010 s-au înregistrat15.442 de insolvenţe, domeniile construcţiilor, comerţului şitransporturilor fiind cele mai afectate, potrivit datelorCoface.

Coface a menţinut, în ianuarie, ratingul de ţară al României lanivelul "B" şi estimează că economia românească va avea o creşteretimidă, de 1,5%, exportul şi creşterea producţiei industrialeurmând să rămână în continuare principalele motoare.

"Creşterea economică de 1,5% din 2011 o vom avea doar dacă nu necreăm singuri probleme, mai ales din punct de vedere politic".

Valoarea PIB pe cap de locuitor ar urma să ajungă la nivelul din2008 abia în 2013-2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO