Bănci și Asigurări

Companiile de asigurări au cedat în reasigurare peste 1,9 mld. lei în T1/2023, cu 25,6% mai mult faţă de T1/2022, iar gradul de cedare în reasigurare a depăşit 40%, cel mai mare nivel din ultimii cinci ani

Companiile de asigurări au cedat în reasigurare peste...

Autor: Mircea Nica

15.08.2023, 18:00 52

♦ Având în vedere creşterea modestă a subscrierilor de doar 2% în primele trei luni din 2023, asigurătorii au fost nevoiţi să reţină mai puţine prime nete, respectiv puţin peste 2,8 mld. lei, însemnând o cedare în reasigurare mai mare.

Asigurătorii au cedat în reasigurare un volum al pri­me­lor de peste 1,9 mld. lei în primul trimestru (T1) din 2023, cu 25,6% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut, însemnând 40,7% din primele brute subscrise la nive­lul întregii pieţe, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor pu­blicate de reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în raportul privind evoluţia pieţei asigură­rilor în T1/2023. Astfel, valoare portofoliilor proprii ale companiilor de asigurări în primele trei luni din 2023 a fost de 2,8 mld. lei, după cedarea în reasigurare.

Gradul de cedare în reasigurare a primeor brute subscrise de asigurători în primele trei luni din 2023 a crescu cu 7,6 punte procentuale, ajungând la cel mai înalt nivel, respectiv 40,7%, raportat la primul trimestru din ultimii cinci ani. Având în ve­de­re frână consemnată de piaţa asigurărilor în ceea ce pri­veşte volumul subscrierilor în primele trei luni din 2023, asigurătorii au fot nevoiţi să reţină mai puţine prime nete.

În ceea ce priveşte gradul de cedare în reasigurare pe cele două clase principale de asigurări, respectiv asigurări generale şi asigurări de viaţă, nivelul gradului de cedare în reasigurare pentru asigurările genearle a ajuns la 47,33%, în timp ce pen­tru asigurările de viaţă gradul de cedare a fost de 7,47%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO