Bănci și Asigurări

Convergenta: marjele la lei s-au apropiat de cele la euro

Convergenta: marjele la lei s-au apropiat de cele la euro

Click pentru imaginea intreaga

12.10.2006, 17:56 12

Marjele de dobanda la lei ale bancilor au ramas in august, pentru a patra luna consecutiv, la aproape 7%. Si la euro marjele se mentin in apropiere de nivelul de 6%, tot din luna mai.
In timp ce dobanzile la creditele noi in lei au ramas la 13% pe an, dobanzile la depozitele noi au coborat usor in august, la 5,8% pe an. Astfel, marjele bancilor au urcat usor, de la 7% in iulie la 7,2% in august. Comparativ cu august anul trecut, marja de castig a bancilor inregistreaza o ingustare sensibila, cu 4,5 puncte procentuale, de la 11,5%. Pentru euro, marjele s-au ingustat mult mai putin, de la 6,7% anul trecut.
Costul creditelor a ramas constant, in ciuda intaririi politicii monetare din iunie, care a dus la cresterea dobanzilor pe piata interbancara. Pe de alta parte, Dan Bunea, vicepresedintele BCR, avertiza la inceputul lunii ca pe piata s-ar putea evidentia o tendinta de scumpire a creditelor.
Aceasta in conditiile in care oficialii BNR au aratat recent ca o relaxare a conditiilor de creditare nu va aparea inainte ca atat inflatia, cat si deficitul de cont curent (care a accelerat puternic in ultimele luni) sa intre sub control.
Stabilitatea costurilor medii la credite a survenit in contextul in care bancile au facut miscari divergente in aceasta perioada - in timp ce unii jucatori au majorat dobanzile la credite "agresive" lansate in primavara, altele au micsorat costurile, chiar daca numai in cadrul unor oferte promotionale.
Spre exemplu, BRD-SocGen, un jucator cu pretentii pe zona de retail, a majorat dobanzile la creditele in lei in mai multe randuri. In cazul creditului Expresso Lejer, lansat in primavara cu o dobanda de 10,9% pe an, rata a crescut pana la 13,9% pe an la sfarsitul verii.
In opozitie, BCR a oferit promotional pe perioada verii dobanzile la unele credite in lei spre 10% pe an, de la niveluri de 14% anterior. CEC, care detine o pondere importanta din depozitele populatiei, a coborat in august dobanzile la creditele in lei sub nivelul de 10% pe an.
Dobanzile la depozitele in lei au coborat de la 6% pe an in iulie la 5,8% pe an in august. Din martie, dobanzile nu au mai coborat sub 5,7% pe an, pe fondul politicii monetare restrictive a BNR. De altfel, in ultimele luni bancile comerciale s-au vazut nevoite chiar sa-si stimuleze clientii sa economiseasca mai mult, pentru a-si acoperi nevoia de lichiditati, dupa ce au plasat sume semnificative in credite.
In cazul creditelor in euro, dobanda medie a fost in august de 8,7% pe an. Din aprilie, dobanda a oscilat marginal, intre 8,6% si 8,8% pe an. La depozitele in euro dobanda s-a mentinut la 2,7% pe an.
Odata cu cresterea dobanzilor pe pietele internationale la euro, dupa deciziile Bancii Centrale Europene, am putea sa vedem o scumpire si pe piata locala a acestor finantari.
Majorarile de dobanzi de pe pietele internationale afecteaza insa in mod direct costul creditelor a caror dobanda este calculata in functie de indicatori externi (cum este EURIBOR), la care se adauga o marja a bancii. In astfel de cazuri, clientii resimt din plin intarirea politicii de creditare de catre BCE, fiind nevoiti sa plateasca mai mult. Deocamdata, dobanda medie la creditele in euro aflate in derulare stagneaza la 9,6% pe an, potrivit datelor BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO