Băncile au rămas cu un stoc de credite de sub 214 miliarde de lei (circa 48 mld. euro) la sfârşitul lunii iulie, un minim al ultimilor trei ani, după ce din portofoliile acestora s-au „evaporat“ finanţări de 8 miliarde de lei în ultimul an.
Doar în lunile iunie şi iulie stocul de credite a scăzut cu echivalentul a 3 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.
„Piaţa creditului se află într-un proces de echilibrare, fapt reflectat de dezintermedierea valutară şi creşterea interesului pentru creditarea în lei în contextul scăderii ratelor de dobândă la minime istorice“, comentează Andrei Rădulescu, senior economist în cadrul Băncii Transilvania.
Creditele în lei, promovate agresiv de bancheri, au avut un plus de 9% în ultimul an şi au ajuns la 91 miliarde de lei, dar ritmul de creştere al acestora este insuficient pentru a compensa subţierea bilanţurilor de finanţări în valută, afectate de procesul de curăţare a creditelor neperformante şi de retragerea liniilor de finanţare de către băncile-mamă din străinătate.
În schimb, economisirea a continuat să crească, iar volumul depozitelor atrase de la clientelă a urcat la 114,3 miliarde de lei şi a depăşit stocul de credite pentru prima dată în ultimii trei ani şi jumătate.
Creşterea faţă de luna iulie a anului trecut este de 7%.
Citiţi în continuare pe ZF Corporate:
- evoluţia creditării în lei vs creditarea în valută, stocul de credite aflate în portofoliul băncilor în iulie
- evoluţia dobânzii de referinţă a BNR, impactul asupra dobânzilor la creditele în lei
- depozitele la bănci, dobânzile practicate
-