Bănci și Asigurări

Creditul în lei rămâne mai scump ca înainte de criza din 2008

Creditul în lei rămâne mai scump ca înainte de criza din 2008

Autor: Liviu Chiru

27.10.2010, 23:49 23

Dobânzile pe care clienţii le plătesc la creditele în lei înderulare rămân mai mari în prezent decât înainte ca discuţiileprivind criza mondială să ajungă în România, deşi BNR a coborâtdobânda de politică monetară la un minim istoric.

Faţă de începutul anului 2008, dobânda BNR este acum cu aproapedouă puncte procentuale mai jos, la 6,25% pe an, însă dobânda lacreditele de consum este cu aproape un punct procentual maimare.

La creditele pentru consum, cu durata între unu şi cinci ani,dobânda medie era de 16% în luna august, faţă de 15,4% în ianuarie2008, potrivit datelor BNR. Costul acestor finanţări a scăzut uşorfaţă de vârful atins în primăvara lui 2009, la aproape 20% pe an,însă rămâne peste nivelul de la începutul anului 2008, de circa 15%pe an.

"Dobânda încorporează un risc mai mare al debitorilor, mai alesla creditele de consum. Aceasta este categoria cea mai riscantă, curata cea mai mare a restanţelor. Ţn acelaşi timp pe fondul scăderiivolumelor creditelor de consum, băncile au mărit costul acestorapentru a-şi menţine rentabilitatea capitalurilor", comenteazăGeorgiana Constantinescu, analist la Credit Europe Bank. BNR nupublică detaliat date privind calitatea portofoliilor de credite înfuncţie de utilizare. Totuşi, în cadrul creditului pentrupopulaţie, finanţările în lei înregistrează cea mai mare rată arestanţelor, de circa 7,4% (ponderea ratelor neplătite la timp întotalul sumelor datorate), faţă de 3,5% în cazul finanţărilor învalută.

În mod tradiţional, leul a fost preferat pentru creditele deconsum, pe perioade mai scurte, în timp ce creditele pe termen mailung - garantate cu ipotecă - au fost contractate în euro, datoritădiferenţialului de dobândă.

"În 2008 băncile aveau lichidităţi, riscul era mai mic,finanţarea era mai predictabilă, chiar şi pe termene lungi. Încontextul crizei internaţionale şi al evoluţiilor de pe pieţelefinanciare locale, predictabilitatea a devenit o problemă, iar astaare o contribuţie majoră în cadrul costului creditului", mai spuneConstantinescu.

Analistul de la Credit Europe notează că abia recent dobânda BNRa coborât semnificativ, iar nivelul de lichidităţi de pe piaţamonetară a revenit la niveluri confortabile, astfel că modificărileîn costul creditelor pentru consumatori se vor vedea maitârziu.

Bancherii admit că urmăresc acel al costului care să le permităsă obţină venituri cât mai mari, pentru a acoperi cheltuielile cuprovizioanele, fără însă să trimită în mod artificial înincapacitate de plată clienţi buni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO