Bănci și Asigurări

Crestere reala de 18% pentru Interamerican

16.05.2003, 00:00 8

Compania de asigurari Interamerican, sucursala din Romania a uneia dintre cele mai mari companii elene de asigurari, a inregistrat prime subscrise de 139,7 miliarde lei pe primul trimestru al acestui an, mai mult cu 38%, in lei, decat pe aceeasi perioada a anului trecut. Avand in vedere ca inflatia a fost de circa 17% in aceasta perioada, cresterea reala este de 18%.
Piata asigurarilor s-a majorat pe primul trimestru, potrivit datelor preliminare ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, cu 10% in termeni reali, pana la aproape 6000 de miliarde lei.  
Primele brute incasate ale companiei au fost de 114 miliarde lei, adica 3,25 milioane euro. Cea mai mare parte a incasarilor provine din asigurari generale (81 mld.lei), din care jumatate din raspundere civila auto - 42 miliarde lei. Primele brute incasate din asigurari de viata au fost de 33 miliarde lei.
"Cresterea de pe primul trimestru a fost conform asteptarilor. La asigurari de viata am avut o crestere de cel putin 40% in euro. Aceasta este zona pe care ne concentram in continuare", a spus Athanasios Alexiadis, directorul general al companiei.
Compania a inceput de mai bine de un an sa se orienteze pe segmentul asigurarilor de viata. Alexiadis a mai spus ca pentru 2003 obiectivul de incasari pe acest segment este de 5 milioane euro, fata de 3 milioane euro in 2002.  
Interamerican este printre putinele companii de asigurari din Romania care foloseste o retea comuna de vanzare a politelor de asigurare, generale si de viata. Compania a mai anuntat ca are un grad de solvabilitate de 4,09 pentru asigurari de viata si de 5,00 pentru asigurari generale.
Compania si-a majorat anul trecut capitalul social cu 3,4 milioane $, pana la 167 miliarde lei (4,1 mil. $),  prin aportul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, care a ajuns astfel in posesia a 20% din actiunile companiei. 
Interamerican Grecia a fost inclusa in 2001 in grupul pan-european Eureko, care detine fonduri de pensii, societati de asigurare si de administrare a activelor.
In acest moment exista trei companii de asigurari cu capital majoritar elen pe piata romaneasca: Interamerican, Garanta si Alpha Insurance.
Cei mai puternici competitori pe piata asigurarilor de viata pentru Interamerican sunt ING Nederlanden, Asirom, AIG Lige, Aviva, Allianz, Sara Merkur sau Generali. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24