Bănci și Asigurări

Cristian Sporiş, secretar de stat pe Trezorerie, a intrat în consiliul de administraţie al CEC

Cristian Sporiş, secretar de stat pe Trezorerie, a intrat în consiliul de administraţie al CEC

Autor: Razvan Voican

30.05.2012, 00:03 1036

Cristian Sporiş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor responsabil cu managementul datoriei publice, a devenit membru al consiliului de administraţie al băncii de stat CEC Bank, la două luni după ce a fost recrutat la Finanţe de fostul ministru Bogdan Drăgoi. Ministerul Finanţelor este reprezentantul statului ca acţionar unic al CEC, iar pe baza acestei poziţii numeşte membrii consiliului de administraţie, sub rezerva aprobării de către BNR.

Sporiş, fost director al Trezoreriei Raiffeisen Bank, a fost numit secretar de stat în Finanţe spre sfârşitul lunii februarie şi urma să-l înlocuiască pe Bogdan Drăgoi în consiliul de administraţie al CEC, însă procedurile s-au prelungit până de curând. Locurile de membru în structura de supraveghere a băncii de stat sunt foarte bine remunerate, Drăgoi încasând anul trecut o indemnizaţie totală reprezentând echivalentul a peste 100.000 de euro. Poziţia de la CEC care i-a fost alocată lui Sporiş urma să completeze salariul de secretar de stat, care se ridică la mai puţin de 60.000 de lei pe an, astfel încât câştigul său în noul post să nu coboare extrem de mult în comparaţie cu remuneraţia de la Raiffeisen.

Consiliul de administraţie al CEC este în mod tradiţional o structură în care puterea politică dintr-o anumită perioadă îşi numeşte preferaţii. Încă este membru al CA fostul ministru de finanţe al PDL Gheorghe Pogea. De asemenea, cu puţin înainte de a fi demis de Parlament, fostul ministru Bogdan Drăgoi l-a numit în CA pe şeful său de cabinet Octavian Avrămoiu.

În continuare ar putea fi schimbat din CA al CEC Bank Mihai Gogancea-Vătăşoiu, pe care premierul Victor Ponta l-a demis recent din funcţia de vicepreşedinte al ANAF. În consiliul de administraţie sunt incluşi şi patru din cei cinci membri ai comitetului de direcţie al băncii - preşedintele Radu Gheţea, prim-vicepreşedintele Andrei Stamatian şi vicepreşedinţii Mihaela Popa şi Gheorghe Carabasan. CEC Bank a raportat pe anul trecut un profit net de 67,4 mil. lei, în creştere cu aproape 27% faţă de 2010. Banca de stat şi-a majorat soldul creditelor cu 7,3%, până la 10,3 mld. lei. Răzvan Voican

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO