Bănci și Asigurări

Croitoru: Încheierea acordului de împrumut cu FMI a permis evitarea unui atac speculativ precum cel din 2008

Croitoru: Încheierea acordului de împrumut cu FMI a permis evitarea unui atac speculativ precum cel din 2008

Autor: Claudia Medrega

27.11.2012, 00:06 831

"Criza economică şi atacul speculativ din octombrie 2008 arată că există lecţii importante legate de reputaţia băncii centrale, referitor la sensibilitatea sa privind magnitudinea deprecierii/aprecierii leului. Această reputaţie a jucat un rol important atât în acumularea riscurilor, înainte de apariţia crizei în România, cât şi în derularea atacului speculativ, în perioada de debut a crizei."

Aceasta este una dintre concluziile la care a ajuns Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, în cartea sa "Politica monetară: ipostaze neconvenţionale" lansată săptă­mâ­na trecută la Târgul Gaudeamus.

Autorul notează în capitolul "Lichiditatea, atacul speculativ din octombrie 2008 şi reputaţia băncii centrale" că prin respingerea atacului speculativ din octombrie 2008 şi prin încheierea acordului de finanţare s-a evitat o criză a ratei de schimb şi o recesiune potenţial mai severă decât cea care a avut loc în perioada 2009-2010. Iar încheierea acordului de împrumut cu FMI, UE şi Banca Mondială pentru 20 de miliarde de euro a permis evitarea unui nou atac speculativ. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu arată în prefaţă că un activ de bază al lucrării este tocmai maniera în care autorul a analizat, cu argumente solide, o problemă care a suscitat dezbateri fierbinţi, ale căror ecouri nu s-au stins nici astăzi, respectiv atacul speculativ asupra leului din octombrie 2008. Guvernatorul a ţinut să sublinieze în prefaţă că Lucian Croitoru "nu-şi face paravan din poziţiile BNR", ci exprimă propriile idei.

Cartea "Politica monetară: ipostaze neconvenţionale", apărută la editura Curtea Veche, debutează cu un capitol despre inflaţie şi continuă cu o analiză specială dedicată zonei euro.

Cine este Lucian Croitoru

Are 55 de ani. A absolvit în 1982 Facultatea de planificare şi cibernetică economică din cadrul ASE, iar în 1995 a devenit doctor în economie. În perioada 1998-2003 a fost consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR, poziţie pe care a revenit în 2007. În perioada 2003-2007 a lucrat la FMI.



"Criza politică nu va avea doar consecinţe economice pe termen scurt"

"Fără creşterea libertăţii economice - prin îmbunătăţirea drepturilor de proprietate, prin reducerea corupţiei şi prin reducerea dependenţei de redistribuiri - nu este decât o chestiune de timp până când libertatea politică se va deteriora", scrie Lucian Croitoru în cartea "Jaful vs dreptul de a nu minţi". Eseul a fost scris în perioada 3-8 iulie, la începutul crizei politice care a culminat cu referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Croitoru notează că în iulie 2012 au apărut semne că în România libertatea politică s-ar putea deteriora. Aceste semne reflectă un deficit substanţial de libertate economică, având rădăcini adânci în drepturile de proprietate precare şi în corupţia înaltă, în opinia lui Croitoru. "Criza politică generată la începutul lunii iulie 2012 (...) nu va avea doar consecinţe economice pe termen scurt. Dimpotrivă, efectele sale vor fi în principal pe termen lung, datorită asimetriei ce caracterizează schimbările în percepţia investitorilor referitoare la riscul politic."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO