Bănci și Asigurări

Cu războiul la graniţă. Bancherii văd primele semne ale crizei. Creditele NPL nu vor întârzia să apară

Cu războiul la graniţă. Bancherii văd primele semne...

Autor: Mircea Nica

19.04.2022, 00:07 6761

Trei bancheri din bănci mari prezente pe piaţa locală au transmis prin intermediul Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) câteva semne ale crizei, în contextul creşterii inflaţiei şi dobânzilor şi a războiului de la graniţă. Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania, cea mai mare bancă de pe piaţa locală, estimează o creşte a numărului de clienţi cu dificultăţi de plată, temporar cel puţin. În acelaşi timp, el susţine că veniturile din România au crescut destul de rapid în ultimii ani. „Aşa că, o parte din impact va fi probabil absorbit de această creştere a veniturilor. Cumva, clienţii persoane fizice şi juridice, s-au pregătit, au creat un fel de buffer, o rezervă“, a explicat Tetik.

Bogdan Neacşu, preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi CEO al CEC Bank, susţine că băncile sunt precaute pe partea de finanţare, dar şi-au luat toate măsurile necesare pentru a face faţă acestei perioade. ìSistemul bancar din România a fost mereu disponibil să se adapteze şi să facă faţă unor situaţii total neprevăzute şi care au venit fără un manual precisî.

Flavia Popa, secretar general BRD susţine că doar panica noastră poate conduce la dezastrul de care ne temem. Ea a amintit de frica oamenilor din ultima perioadă, care a stârnit impulsul de a scoate banii de la bancă, dar ulterior s-a observat că banii erau în continuare în conturi şi lucrurile s-au oprit atunci.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO