Bănci și Asigurări

Cum arată preţul unei poliţe RCA în 2023 faţă de octombrie 2021. Ce rost mai are sistemul de bonusare la poliţele RCA, dacă după doi ani fără incidente prima creşte în loc să scadă?

Cum arată preţul unei poliţe RCA în 2023 faţă de...

Autor: Mircea Nica

31.01.2023, 17:00 3333

♦ Pentru aceeaşi persoană, la aceeaşi maşină, preţul unei poliţe RCA la o clasă de bonus-malus B2 este cu 2% mai mare faţă de nivelul B0 în urmă cu doi ani, conform unor simulări efectuate pe o platformă de brokeraj, ţinând cont de cele mai mici oferte ♦ Punctual, oferta aceluiaşi asigurător de acum pentru acelaşi client la o clasă de bonus B2 faţă de acum doi ani la o clasă B0 este şi cu 50% mai mare.

Anul 2023 începe cu o piaţă a asigurărilor care se uită în continuare cu mare atenţie la segmentul RCA, care până la finalul anului trecut a consemnat creşteri semnificative pe toate palierele, preţuri, subscrieri, ritm de creştere şi număr de companii active pe acest segment. Acum, cu o nouă majorare a contribuţiilor asigurătorilor la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) de la 2,5% la 4%, preţul unei poliţe RCA cel mai probabil va continua să crească pentru că această presiune pe bugetele asigurătorilor va fi inclusă în preţul poliţelor. Dacă preţul poliţelor RCA îşi continuă ascensiunea şi piaţa în sine, în ceea ce priveşte volumul subscrierilor, ar putea atinge noi maxime anul acesta. 

În ultimii doi ani, piaţa RCA a fost principalul segment urmărit atât de întreaga piaţă a asigurărilor, cât şi de autorităţi şi clienţi. De la anunţul privind falimentul City Insurance din septembrie 2021 până în prezent, piaţa RCA a crescut exponenţial din perspectiva subscrierilor, dar în acelaşi timp şi preţul unei poliţe RCA a ajuns de la simplu la dublu, chiar triplu.

În timp ce asigurătorii şi-au refăcut strategii, au început să se poziţioneze mai bine pe piaţa RCA, iar alţi jucători noi şi-au făcut loc văzând oportunitate după prăbuşirea City Insurance, clienţii au trecut printr-o serie de provocări majore. Pe lângă crizele suprapuse cu care întreaga lume se confruntă, şoferii din România au trebuit să îşi recalculeze bugetele pentru maşinile lor din cauza unor creşteri substanţiale ale preţurilor la poliţele RCA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO